50 millió fogyott

2020.07.26. 14:27

Negyvenéves minden idők egyik legismertebb rocklemeze

Az AC/DC első olyan lemeze volt, amin már nem Bon Scott volt az énekes, hanem Brian Johnson.

(LtoR) Singer Brian Johnson performs next to guitarists Malcolm Young and Angus Young of Australian legendary hard rock band AC/DC at the Palais Omnisport of Paris Bercy, on September 15, 1984 in Paris. (Photo by JEAN-CLAUDE COUTAUSSE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: JEAN-CLAUDE COUTAUSSE

Az 1973-ban, Sydneyben alakult AC/DC skót, angol és ausztrál tagokból tevődött össze. Énekesük az a Bon Scott volt, akihez olyan legendás slágerek fűződnek, mint a High Voltage, a Let There Be Rock, a Dirty Deeds Done Dirt Cheap vagy a mai fiatalok körében is reneszánszát élő világsláger, a Highway to Hell – írja a hirado.hu.

Bon Scott tragikus halála arra sarkallta a Young testvéreket, Angust és Malcolmot, hogy új énekessel folytassa a banda, így került képbe az angol Brian Johnson, akivel 1980. július 25-én kijött a Back in Black lemez, minden idők egyik legtöbb példányszámban elkelt albuma.

A lemez zseniális nótákból áll, de az maximum arra lett volna elegendő, hogy az a megszokott rajongói kör vásárolja meg, amely Ausztráliában ötszörös, Amerikában hétszeres platinastátuszt jelentett eladásban, mint az előző évben még Scott-tal kijött Highway to Hell.

Azonban a tragédia olyannyira az AC/DC-re irányította a szélesebb rockközönség figyelmét, hogy Ausztráliában tizenkétszeres, Amerikában pedig huszonötszörös (!) platina státuszt, azaz 25 millió eladott lemezt jelentett. Ez világviszonylatban 50 millió darabra becsült kereskedelmi siker.

A lemezről leginkább a címadó dal és a You Shook Me All Night Long volt a két legsikeresebb kislemez. A zenei producer pedig az a Mutt Lange volt, aki később olyan sztárokkal dolgozhatott e munkája révén, mint Bryan Adams, a Def Leppard vagy Shania Twain, akit később feleségül is vett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!