Ország-világ

2020.11.18. 06:25

Elég rémisztő! Találtak egy aszteroidát, ami a Földbe csapódhat

A kutatók szerint az Apophis nevű aszteroida akár még a mi életünkben a Földbe csapódhat.

Nem veszítik szem elől a 2004-ben felfedezett Apophis aszteroidát, ahogy egyre jobban megismerik az objektumot, annál aggasztóbb dolgok derülnek ki róla.

A Live Science nevű tudományos folyóirat szerint bár a becsapódás esélye elég kicsi, a tudósok nemrég arra következtettek, hogy nem zárható ki ez a lehetőség sem.

Mivel a napsugárzás hatására a felszíne felmelegszik, a kibocsátott hőenergia lökést ad az aszteroidának, ami folyamatosan eltereli a gravitációs pályájától.

Ennek az úgynevezett Jarkovszkij-gyorsulásnak köszönhetően az objektum évente nagyjából 170 méterrel tér el a korábbi pályájától, így a tudósoknak is nagyon nehéz megállapítani, merre is halad valójában.

Azt már korábban is tudták, hogy az aszteroida 2068-ban elhalad a Föld mellett, ám a Jarkovszkij-gyorsulás nélkül számították ki az adatokat – ennek fényében pedig arra is látnak esélyt, hogy becsapódik a Földbe.

2029-ben szintén elhalad mellettünk, biztonságos távolságban, így abban bíznak, hogy kilenc év múlva sokkal jobban megfigyelhetik, és a pályáját is jobban megismerik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!