Ország-világ

2020.12.12. 14:28

50 év után fejtették meg a kegyetlen zodiákus gyilkos egyik rejtjeles üzenetét

Több mint 50 év után fejtette meg egy ausztrál amatőr a zodiákus néven elhíresült amerikai sorozatgyilkos egyik titkos üzenetét, ám ez sem vitt közelebb a bűnöző kilétének felfedéséhez.

San Francisco, 2020. december 12. A 2020. december 11-én közreadott, 2018. május 3-án készült képen a San Franciscó-i rendõrség által egy gyilkos elfogása céljából kiadott körözési felhívás és a magát Zodiákus gyilkosnak nevezõ ember által a San Francisco Chronicle nevû újságnak küldött levelek másolatai San Franciscóban. Az FBI San Franciscó-i hivatala 2020. december 11-én Twitter üzenetben megerõsítette, hogy egy amerikai, ausztrál és belga amatõr kódfejtõkbõl álló csoportnak sikerült feltörni a levélben használt kódot. Több mint 50 év után fejtette meg egy ausztrál amatőr a zodiákus néven elhíresült amerikai sorozatgyilkos egyik titkos üzenetét, ám ez sem vitt közelebb a bűnöző kilétének felfedéséhez.

Forrás: MTI / AP / Eric Risberg

Fotó: Eric Risberg

Hivatalosan öt gyilkosságot kapcsolnak a nevéhez, melyeket 1968-ban és 1969-ben követett el a San Franciscó-i öböl térségében – olvasható a brit The Guardian szombati online kiadásában.

David Oranchak ausztrál kódfejtő pénteken jelentette be, hogy megvan a megfejtés, melyet 51 éve keres egy három ország szakértőiből álló csoport.

„Remélem, jól szórakoztok, miközben el akartok kapni engem. Nem félek a gázkamrától, mivel az visz a leghamarabb a paradicsomba, hiszen már van elég rabszolgám, akik nekem dolgoznak” – hangzik a megfejtése annak az üzenetnek, amit az ismeretlen egy sor szimbólum formájában a San Francisco Chronicle című lapnak küldött 1969 novemberében.

Az amerikai San Francisco Chronicle nevű újság által 2020. december 11-én közreadott kép a magát Zodiákus gyilkosnak nevezett ember által 1969-ben az újságnak küldött rejtjelezett levél másolatáról.
Fotó: MTI / AP / San Francisco Chronicle / Anonymous

 

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) megerősítette, hogy valóban a zodiákus üzenetét fejtették meg, azonban ez nem sok segítséget jelent a nyomozóknak az ismeretlen elkövető utáni sok évtizedes harcban.

„A zodiákus gyilkos Észak-Kalifornia számos települését tartotta rettegésben és noha évtizedek teltek el, továbbra is harcolunk a brutális bűncselekmények áldozatainak igazságáért. A folyamatban lévő nyomozás érdekében, valamint az áldozatot és családjaik érdekeinek tisztelete miatt jelenleg nem tudunk többet mondani” – írta közleményében a megfejtést közzé tevő San Francisco Chronicle-nek az FBI helyi irodájának szóvivője.

A pénteken publikált levél volt a zodiákus gyilkos második üzente, amelyiknek sikeresen fejtették meg a kódját. Hasonlóan a most feltárthoz az első sem szolgált más célt, csak a félelemkeltést és a provokációt.

Hivatalosan öt gyilkosságot kötnek a nevéhez, melyeket 1968-ban és 1969-ben követett el. Két további áldozatának sikerült elmenekülnie, azonban sokkal több bűntényről vélik, hogy az ő számlájára írható. Maga az ismeretlen 37 gyilkosságot vállalt magára.

A feltehetően fehér férfi 1969-ben kezdett újságoknak üzenni és a rendőrségre telefonálgatni, magát Zodiacnak nevezte. Ha a lapok megtagadták a kódolt sorok közlését, újabb bűntényekkel fenyegetett. Összesen négy rejtjeles üzenete jelent meg, egyikükről a gyilkos azt állította, ebben fedi fel a kilétét, ami a mai napig rejtély.

Borítókép: a 2020. december 11-én közreadott, 2018. május 3-án készült képen a San Franciscó-i rendőrség által egy gyilkos elfogása céljából kiadott körözési felhívás és a magát Zodiákus gyilkosnak nevező ember által a San Francisco Chronicle nevű újságnak küldött levelek másolatai San Franciscóban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!