Aggasztó

2022.06.29. 07:01

Megnézték az alvó rákbetegek vérét, rémisztő dolgot találtak

Hatékonyabban terjed az áttétes mellrák alvás közben – derítette ki egy most közölt kutatás.

A kutatók 30 mellrákos betegtől és egértől vettek vért különböző időpontokban. Megállapították, hogy az egyesített mintákban talált összes keringő tumorsejt (angolul circulating tumor cells, rövidítve CTC) 78 százaléka a tipikus alvási fázisban vett mintákból származott.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy az éjszaka távozó sejtek nagyobb eséllyel képeznek áttéteket, ami azt jelenti, hogy az eredeti daganatról leszakadó CTC-k a test egy másik részére telepednek át, és ott új tumorokat hoznak létre. Ennek oka, hogy a nappal távozó CTC-khez képest az éjszakai sejtek hajlamosabbak gyorsabban osztódni.

Amikor az érintett alszik, a daganat felébred"- szemléltette Nicola Aceto, a tanulmány vezetője a kiadott közleményben.

A rák jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést az emberi egészségre, a mellrák pedig az egyik leggyakoribb ráktípus – évente mintegy 2,3 millió esetet regisztrálnak. Ha a mellrákot időben észlelik, a betegeknek jó esélyük van a túlélésre. Az áttétek megjelenésekor ugyanakkor a kezelések hatékonysága drámaian romlik.

Kutatásunk azt mutatja, hogy a keringő tumorsejteknek az eredeti daganatból való kiszabadulását olyan hormonok irányítják, mint a melatonin, utóbbi határozza meg a nappali és éjszakai ritmusunkat"- mondja Zoi Diamantopoulou, a tanulmány szerzője.

Az egérkísérletek egy szokatlan dologra is rávilágítottak: a rágcsálókban mindig több rákos sejtet találtak, mint az emberekben. Az egerek éjszakai állatok, és a tudósok általában nappal gyűjtötték a mintákat, amikor az egerek nagyobb valószínűséggel aludtak.

A kutatók folytatják munkájukat, többek között azt akarják kideríteni, hogy hasonló tendencia más rákfajtáknál is megfigyelhető-e, illetve az új információkat birtokában miként lehet hatékonyabbá tenni a kezeléseket - írja az Origo.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!