kedvezőtlen időjárás

2017.10.24. 13:29

Évtizedek óta nem látott mélyponton a globális bortermelés

A nyugat-európai termőterületeket sújtó rossz időjárás miatt az idén várhatóan 8 százalékkal, több évtizedes mélypontra zuhan a világ bortermelése – áll a nemzetközi szőlészeti és borszervezet (OIV) kedden közzétett felmérésében.

A man harvests in the summit of a volcano on the Canary Island of La Palma, on September 11, 2017. The Canary wine is produced with grape varieties like 'Sabro' and 'Gual' that disappeared centuries ago in other European regions but, thanks to the insularity condition and the climate, have been preserved on this archipielago. / AFP PHOTO / DESIREE MARTIN

A párizsi székhelyű szervezet prognózisa szerint a globális bortermelés az idén 246,7 millió hektoliterre, 1961 óta a legalacsonyabb szintre csökken. Ennek fő oka, hogy az Európai Unióban az Európai Bizottság becslése szerint 36 éves mélypontra esik a termelés, ami viszont annak tudható be, hogy a világ három legnagyobb termelő országában, Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban rendkívül kedvezőtlen volt az időjárás a legfontosabb termőterületeken.

Az OIV úgy becsli, hogy az olasz termelés 23 százalékkal, 39,3 millió hektoliterre, a francia 19 százalékkal, 36,7 millió hektoliterre, a spanyol termelés pedig 15 százalékkal, 33,5 millió hektoliterre esik vissza.

Az Egyesült Államokban, amely a világ negyedik legnagyobb termelője és legnagyobb fogyasztója, várhatóan alig változik, 23,3 millió hektoliter körül marad a termelés. kedvUgyanakkor Ausztrália bortermelése várhatóan 6 százalékkal, 13,9 millió hektoliterre nő, Argentínáé pedig 25 százalékkal, 11,8 millió hektoliterre szökik fel.

Néhány országból, így például Kínából még hiányoznak az adatok, de az OIV feltételezi, hogy a kínai termelés a tavalyi 11,4 millió hektoliter körül alakul.

A termelés visszaesése következtében csökkenhet a túlkínálat, bár az OIV a közép- és hosszú távú trendek alapján úgy becsli, hogy a kereslet az idén 240,5 millió és 245,8 millió hektoliter között alakul, azaz a csökkenő termeléstől is elmarad.

Borítókép: AFP PHOTO / DESIREE MARTIN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!