Bioüzemanyagok

2017.11.07. 14:14

Kiemelkedő mezőgazdasági eredményeket érhetnek el a V4-ek

A visegrádi országok összehangolt fellépéssel kiemelkedő eredményeket érhetnek el a mezőgazdaság egyre több területén – mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői, brüsszeli ülését követően.

A szaktárca közleménye szerint a tanácsülésen két, magyar kezdeményezésre elfogadott V4-nyilatkozatról is egyeztettek. Az egyik felhívja a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság megújuló energiaforrásokról szóló javaslata megszüntetné az eddigi kukorica- és repcetermelők terményének piaci alapú, biztos felvásárlását, amely csak Magyarországon több mint 2 millió tonna kukoricát érintene.

A közlemény szerint a megújuló energiaforrások használatának ösztönzésére vonatkozó jogszabálytervezet, amelyet az uniós tagállamok energiáért felelős miniszterei fogadnak majd el, korlátozná a takarmányalapú hagyományos bioüzemanyagok felhasználását 2020 után, amely jelentős hatást gyakorolhat a mezőgazdaságra és piaci zavarokat idézhet elő.

A közlemény idézi Czerván Györgyöt, aki kiemelte, hogy Magyarország és az egész kelet-közép-európai régió számára kiemelten fontos, hogy az itt versenyképesen megtermelt kukoricát és repcét a régióban dolgozzák fel, amellyel érdemben hozzá tudnának járulni a klímaváltozás elleni küzdelemhez is – tette hozzá.

Az államtitkár szerint a szaktárca által tavaly indított BIOEAST (közép-kelet-európai kezdeményezés a tudásalapú agrárgazdaságért, akvakultúráért, erdészetért a biomassza gazdaságban) együttműködés továbbviteléről szóló megállapodás egy újabb fontos mérföldkő a kelet-közép-európai makro-régió életében. A megállapodás célja, hogy a V4-országok a korábbinál aktívabb szerepet töltsenek be az Európai Kutatási Térség (EKT – egységes, a világ előtt nyitott, belső piacon alapuló kutatási térség) biomassza-alapú gazdasággal kapcsolatos kutatási és innovációs tevékenységeinek megvalósításában – tette hozzá.

A találkozón az agrárminiszterek egyeztettek a kettős élelmiszerminőség érdekében eddig megtett intézkedésekről, amelyek Czerván György szerint jó irányba mutatnak, azonban a tárca továbbra is az uniós szintű jogi szabályozást tartja a legcélravezetőbb megoldásnak. A magyar kormány álláspontja szerint egyértelmű jogi keretekre van szükség ahhoz, hogy a fogyasztókat megtévesztő, eltérő minőségű termékek ne kerülhessenek forgalomba, amelyhez a hatóságok számára is ki kell alakítani a megfelelő intézkedési lehetőségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!