Zsonglőrködött a részvényekkel

2018.09.30. 07:12

Távozik a Tesla igazgatótanácsának éléről Elon Musk

Egy félrevezető Twitter-üzenet miatt a cégvezető és a vállalat 20-20 millió dollár büntetést fizet.

(FILES) In this file photo taken on July 19, 2017, Elon Musk, CEO of SpaceX and Tesla, speaks during the International Space Station Research and Development Conference at the Omni Shoreham Hotel in Washington, DC. Elon Musk has reached a deal over fraud charges that will see him step down as electric automaker Tesla's chairman of the board and pay a $20 million fine, US securities regulators said Saturday, September 29, 2018. Musk -- who will remain CEO of Tesla -- will be ineligible to serve as chairman of the board for a period of three years and will be replaced by an "independent chairman," while two "independent directors" will also be appointed by Tesla, the SEC said. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski

A pénzbírság oka, hogy Elon Musk cégvezető a közösségi portálon a cég részvényárfolyamát befolyásoló, félrevezető üzenetet tett közzé – tudatta helyi idő szerint szombaton a az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC).

A SEC és a Tesla között létrejött megállapodás értelmében

Musknak 45 napon belül le kell mondania az igazgatótanácsi elnökségéről, és három évig nem választható újra erre a posztra, de ő marad a vállalat vezérigazgatója.

Az alku alapján a Teslának két független tagot kell választania a testületbe.

Musk augusztus 7-én bármilyen előzetes bejelentés nélkül a Twitteren tudatta a nagyvilággal, hogy fontolgatja, hogy 420 dolláros részvényárfolyamon kivonja a vállalatot a tőzsdéről, és ehhez a szükséges forrás is biztosított. Az üzenet hatására a Tesla részvényeinek árfolyama több mint tíz százalékot emelkedett. Pár héttel később bebizonyosodott, hogy sem a tőzsdei kivonás terve nem valós, se a pénz nincs meg rá. A SEC ezért a héten bírósághoz fordult, mert úgy ítélte meg, hogy Musk üzenete minden alapot nélkülözött, és ártott befektetőknek.

A SEC a perben eredetileg azt is el akarta érni, hogy a bíróság tiltsa el Muskot a cégvezetéstől, ám a szombati megállapodásban erről a hatóság letett. Ez a befektetők szerint is óriási károkat okozott volna az egyébként évről évre rendre veszteséges Teslának, melynek neve szinte egybeforrt Elon Muskkal.

A vállalatnak a SEC azt rótta fel, hogy a cég gyakorlatilag semmilyen kontrollt nem gyakorolt afölött, hogy Musk milyen üzeneteket tesz közzé a Twitteren, hogy tartalmaznak-e olyan információt, melyről hivatalosan is értesíteni kell a felügyeletet, vagy, hogy amit ír, az helytálló-e egyáltalán.

A Tesla és Musk egyelőre nem reagált a SEC által bejelentett megállapodásra.

Borítókép: Elon Musk.

Forrás: Brendan Smialowski / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!