olajipar

2021.09.01. 13:50

Az Ida hurrikán miatt a Mexikói-öböl szinte teljes olajkitermelését leállították

Az Ida hurrikán fenyegetése miatt a Mexikói-öböl amerikai olajkitermelő kapacitásának mintegy 95 százalékát leállították, elsősorban elővigyázatossági okokból. A lezárások a gázkitermelést és az olajfinomítást is jelentősen érintették.

Fotós: AFP

Fotós: AFP

Rendkívül komoly elővigyázatossági intézkedésekkel készült az amerikai olajszektor az Ida hurrikánra. A Mexikói-öbölben 288 olajkitermelő platformot evakuáltak, ami az összes emberi legénységgel rendelkező platform több mint fele – írja az Origo.

Összességében több mint 1,74 millió hordónyi napi termelési kapacitást zártak le, ami az öböl teljes kapacitásának 95,65 százaléka – írja az Oilprice.com. Emellett a földgázkitermelésben napi 2,09 milliárd köbméter kapacitást állítottak le, ami a teljes régiós kapacitás 93,75 százaléka.

Ezzel együtt elővigyázatosságból számos finomító is bezárt. A Bloomberg jelentése alapján ez napi 2,11 millió hordós kapacitást érintett, ami az országos finomító kapacitás nagyjából 12 százaléka.

Az Ida a kilencedik névvel rendelkező vihar az idei hurrikánszezonban az Atlanti-óceánon.

A Mexikói-öböl olaj- és gázkitermelői egyébként már egy júniusi vihar előtt is jelentős lezárásokat és evakuációt hajtottak végre.

Tavaly összesen 30, névvel ellátott vihar volt, amelyek közül több is alapvetően megrázta a tengeri olaj- és gázszektort. Egy esetben pedig a Mexikói-öböl teljes olaj- és gázkitermelő, valamint finomítói kapacitásának mintegy 90 százalékát le kellett állítani.

Borítókép: A mexikói állami olajvállalat, a PEMEX részére termelő egyik tengeri olajplatform a Mexikói-öbölben / Illusztrációfotó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!