globális minimumadó

2021.10.08. 15:33

Írország megemeli a társasági adót az OECD kezdeményezésére

Írország megemeli a társasági adót az országban tevékenykedő nemzetközi nagyvállalatok számára, csatlakozva a globális minimális társasági adóhoz.

Pénteken Paschal Donohoe ír pénzügyminiszter megerősítette az előző napi kormányülésen hozott döntést a társasági adó megemeléséről. A döntés értelmében a 750 millió eurónál nagyobb forgalmat bonyolító vállalatokra kivetett társasági adót a jelenlegi 12,5 százalékról 15 százalékra emelik meg.

A döntés 56 írországi, összesen 100 ezer alkalmazottat foglalkoztató multinacionális céget érint, valamint 1500 Írországban bejegyzett külföldi multinacionális céget, amelyek együttesen 400 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

Írország a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) globális adóreform-kezdeményezéséhez igazodás jegyében hozta meg a döntést a társasági adó megemeléséről. A pénzügyminiszter szavaival a helyes, bölcs és pragmatikus döntéssel bizonyosságot és stabilitást biztosítanak a vállalatok hosszú távú beruházási döntéseihez.

A miniszter külön kiemelte, hogy a törvénytervezet szövegezéséből eltávolították a legalább kifejezést az adószint meghatározása elől, ami kulcsfontosságú a bizonyosság megteremtése szempontjából mind a kormány, mind a vállalatok számára a beruházási döntések hosszú távú stabilitásának biztosításához.

Megjegyezte, hogy a 100 ezer alkalmazottat foglalkoztató 56 írországi vállalat és a 400 ezer alkalmazottat foglalkoztató 1500 külföldi vállalaton túl

az írországi vállalatok túlnyomó részét nem érinti a döntés, ezek nem esnek a megemelt társasági adó hatálya alá.

Az adótétel esetükben nem változik, ami lényeges szempont a belföldi gazdaság működése és az országban működő több ezer kis- és középvállalat szempontjából.

– Írországban 160 ezer vállalat működik 750 millió eurónál kevesebb éves árbevétellel, 1,8 milliós alkalmazotti létszámmal. Számukra megmarad a 12,5 százalékos társasági adó – elmondta azt is, hogy a kormány megadta az engedélyt Írország csatlakozásához az OECD Inclusive Framework politikai kezdeményezéséhez a globális társasági adó bevezetésére a digitalizációval járó kihívások kezelése céljából.

Leo Varadkar vállalkozási, kereskedelmi és foglalkoztatási miniszter, miniszterelnök-helyettes (Tanaiste) korábban már jelezte, hogy

Írországnak módjában áll majd kettős adóztatási rendszert működtetni

azt követően is, ha csatlakozott az OECD globális minimális társasági adó kezdeményezéséhez.

– Az egyik, amit el akartunk érni, az a 12,5 százalékos társasági adó megtartása volt a kis- és középvállalat számára. A pénzügyminiszter biztosított róla, hogy megkaptuk rá a beleegyezést.

A miniszterelnök-helyettes azzal kapcsolatban, hogy egyes becslések szerint Írország kétmilliárd eurós adóbevételtől foszthatja meg magát a társasági adó megemelésével, megjegyezte: ezek csak becslések, és olyan feltételezéseken alapulnak, amelyek vagy bebizonyosodnak, vagy nem. Hozzátette:

– A 12,5 százalékos társasági adó politikánk óriási sikernek bizonyult, és iparpolitikánk kulcsfontosságú elemét képezi. Évente mintegy 12 milliárd eurót szedünk be társasági adó formájában, ami egy főre vetítve nagyjából a duplája az európai átlagnak. Biztosak akarunk lenni abban, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó többi ország is bevezeti az intézkedéseket. Nem akarunk olyan helyzetbe kerülni, hogy mi bevezetjük, versenytársaink pedig nem, mert azzal hátrányos helyzetbe kerülnénk.

Több mint 130, együttesen a globális GDP több mint 90 százalékát előállító ország csatlakozott már 2021 júliusában a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD minimális globális társasági adó bevezetésére tett kezdeményezéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!