Nincs csőd

2022.08.16. 13:06

Hiába várják, nem omlik össze az orosz gazdaság

Megosztottak az elemzők abban a kérdésben, hogy folytatódik-e és milyen mértékben az orosz gazdaság visszaesése hosszú távon az ukrajnai háborúra válaszul bevezetett nyugati szankciók miatt – írja a Világgazdaság.

Fotó: AFP

Egyelőre a várakozásoknál jobban teljesít az orosz gazdaság, a GDP 4 százalékkal zsugorodott a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest a várt 5 százalék helyett. Az orosz jegybank előrejelzése szerint a visszaesés folytatódni fog, és 2023 második fél évében éri majd el a mélypontot. Ez a véleménye Liam Peachnek, a Capital Economics feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászának is. 

Vannak arra mutató jelek, hogy sok szektor stabilizálódott az elmúlt egy-két hónapban. A mélypontot nem várjuk 2023 második fele előtt, és úgy vélem, hogy a gazdaság utána stagnálni fog

– mondta a CNBC-nek. A gazdaság egyéb ágazatait azonban súlyosan érintették a büntetőintézkedések, a feldolgozóipar kibocsátása 4, az importtól függőké pedig 10 százalékkal, míg a kiskereskedelmi forgalom negyedéves bázison 11 százalékkal esett vissza.

Az ukrajnai invázióra válaszul bevezetett nyugati szankciók azonnali hatását enyhítette a jegybank gyors intézkedése, a tőkekorlátozó intézkedések bevezetése és a kamatlábak erőteljes emelése, ezek a tényzők stabilizálták a belföldi piacokat, sőt a rubel globálisan az egyik legjobban teljesítő valutává vált az idén. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztrációfotó / AFP / Alexander NEMENOV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!