Krízis

2022.08.17. 12:00

Súlyos ellátási problémákba ütközött Franciaország, még a németeknél is nagyobb bajba kerülhet

Franciaország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb nukleáris gondjaival küzd, ami miatt ezen a télen nagyobb az áramkimaradások kockázata mint a szomszédos országokban – a franciák még a németeknél is nagyobb bajban lehetnek – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Az Électricité de France (EDF) jelenleg 18,5 milliárd euróra becsüli a csoport 2022-es bevételkiesését

Forrás: Only France via AFP

Fotó: Stéphane Frances

Franciaország nukleáris nagyhatalom, tavaly 56 reaktor működött az országban, amely az áramtermelés több mint hetven százalékát adta. Mára azonban jelentősen visszaesett a termelés az atomerőművekben, ami nagyon komoly problémákhoz vezethet az Európában egyébként is rettegve várt őszi, illetve a téli időszak küszöbén. Minden tényező szinte egyszerre sújtja a francia nukleáris ipart.

A szerencsétlenségek sorozata ott kezdődött, hogy sok reaktort le kellett állítani, köztük a legnagyobbakat is – ezek körül 12-t korrózió miatt kellett lekapcsolni. Kiderül ugyanis, hogy tavaly év végén több reaktor is műszaki problémával küszködött, amelyeken egyre inkább mutatkoznak az öregedés jelei – nem csoda, hiszen a reaktorok átlagos életkora 35 év. A leállások a legnagyobb, 1500 megawattos N4-es reaktorok közül négyet, öt 1300 megawattos, hasonló felépítésű reaktort és három 900 megawattos egységet érintenek.

Mindez, valamint a 18 másik reaktorban javítás, korszerűsítés vagy rendszeres biztonsági ellenőrzések miatt bekövetkezett leállások sorozata miatt Franciaországban évtizedek óta a legalacsonyabb nukleáris teljesítményt produkálja. Az Électricité de France (EDF) jelenleg 18,5 milliárd euróra becsüli a csoport 2022-es bevételkiesését. Már előre látható, hogy télen áramhiányok lesznek. Ráadásul egyelőre nem tűnik úgy, hogy a közeljövőben ki tudják javítani a technikai problémákat, a szakképzett munkaerő ugyanis hiányzik – adja hírül a V4NA hírügynökség.

A perzselő nyári időjárás tovább súlyosbította a problémát, az extrém időjárás miatt rendkívül nehézkessé vált az atomerőművek lehűtése, mert mindenhol jelentősen lecsökkent a folyók és tározók vízszintje. Mindeközben az otthonok, irodák és gyárak hűtése további áramigényt teremtett.

A kereskedők szerint a hiány még 2023-ban is jelen lehet Franciaországban. Ebből pedig az következik, hogy Franciaország energiaexportőrből importőrré vált. Ez – amellett hogy a francia becsületet csorbítja – tovább súlyosbította az energiaellátás Európa-szerte tapasztalható szűkösségét, ami már eddig is hozzájárult ahhoz, hogy az infláció rekordszintre emelkedjen. 

Jelenleg Franciaország nagyobb bajban lehet, mint a szomszédos Németország, ahol fejvesztve próbálják pótolni valahogy a kieső orosz földgázt.

Miután a nyári hőség miatt egyre jobban megnövekedett az áramhasználat, a francia kormány gyors intézkedéseket vezetett be nemrég. A kiskereskedőket érinti például, hogy éjjel 1 és hajnal 6 óra között le kell kapcsolni a fényreklámokat, attól függetlenül, hogy mekkora városban van az adott üzlet, továbbá

a klimatizált üzletek ajtaja ezentúl nem lehet nyitva, és télen maximum 19, míg nyáron minimum 26 Celsius-fok lehet a nagyáruházakban.

A kormány ősszel egy kommunikációs kampányt indít annak érdekében, hogy a franciákat megismertessék a spórolási fortélyokkal. Például ha valaki este 10 és reggel 8 óra között mos, akkor sokkal kevesebb energiát használ, mint ha napközben indítaná el a gépet – vélekedik a kormány a V4NA cikke szerint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!