Pánikhangulat

2022.10.25. 19:25

A gyertya az új WC-papír: ismét megrohanták a boltokat a britek

Az áramszünetektől tartva elkezdtek gyertyát felhalmozni a britek, miután a villamosenergia-szolgáltató arra figyelmeztetett, hogy ha gázhiány lépne fel, akkor előre tervezett háromórás áramkimaradásokra kell számítaniuk a háztartásoknak.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Antonio Guillem

Október elején jelentette be a brit villamosenergia-szolgáltató, a National Grid, hogy abban a „valószerűtlen” estben, ha gázhiány lépne fel az országban, akkor egyes fogyasztók egy-egy napon előre meghatározott ideig áram nélkül maradnának, hogy „garantálják a villamosenergia-rendszer általános biztonságát és integritását Nagy-Britanniában” – írja a V4NA Hírügynökség.

Az ország különböző részein a fogyasztókat egy nappal korábban értesítenék a háromórás áramszünetblokkokról, amivel a teljes fogyasztást 5 százalékkal csökkentenék.

 

A bejelentés után megugrottak a gyertyaeladások az országban, a gyertyakereskedők azonban arról számoltak be, hogy a magasabb gyártási költségek miatt nekik is fogyóban vannak a készleteik.

 

Christopher Kenneally, egy gyertya-nagykereskedő a The Daily Starnak a National Grid bejelentése után úgy nyilatkozott, hogy 50 százalékkal nőtt a kereslet a mécsesekre. Mint fogalmazott: 

„Amint valaki áramszünetet említ, a gyertyák néhány hétig rohamosan fogynak. Olyan ez, mint a vécépapírhelyzet a Coviddal.”

Az Essexben található Candles UK gyertyaforgalmazó vezetője szintén arról számolt be, hogy rohamosan csökkentek a készleteik a tervezett áramkimaradások hírére. Mint mondta, egész évben kevés gyertyát és mécsest adtak el, a National Grid bejelentése után egy nappal azonban a cég honlapjáról a legtöbb nagy kiszerelésű gyertyacsomag elfogyott.

Az Egyesült Királyságban a villamosenergia-termelés nagyjából negyven százalékát gázból biztosítják, ezért jelenthet nehézséget, ha akadoznak a gázszállítások vagy gázhiány alakul ki az országban. A rendszerüzemeltetők szerint a tervezett háromórás áramszünetekkel garantálni tudják a villamosenergia-ellátás biztonságát és meg tudják védeni az otthonok és épületek fűtésére szolgáló ellátását. Az országban évtizedek óta nem volt példa arra, hogy a rendszer stabilitásának megőrzése érdekében tervezett áramkimaradással kell számolniuk a brit háztartásoknak.

A britek többsége egyébként komoly aggodalommal tekint a közelgő télre. A brit statisztikai hivatal, az ONS szerint a felnőttek 48 százaléka csak nehezen tudja majd kifizetni az energiaszámláit. Az emelkedő infláció szintén hozzájárult ehhez: a megélhetési költségek emelkedése 82 százalékukat aggasztja. A szakemberek ráadásul arra figyelmeztetnek, hogy az infláció jövő év elejére elérheti a 15 százalékot.

Ha januárban az előrejelzéseknek megfelelően ismét emelkednek az árak, a tanulmányok szerint a brit háztartások csaknem kétharmada kerülhet olyan helyzetbe, hogy a jövedelmüknek több mint 10 százalékát költik majd energiára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!