Tuholkán

2019.11.24. 17:30

Magyar támogatással épült újjá a görögkatolikus központ a Vereckei-hágónál

A magyar kormány támogatásával és Fényeslitke község közreműködésével épült görögkatolikus ifjúsági lelki központot adott át ünnepélyesen Íjgyártó István, Magyarország ukrajnai nagykövete vasárnap a Lemberg (Lviv) megyei Tuholka községben.

Tuholka, 2019. november 24. A magyar kormány támogatásával és Fényeslitke község közremûködésével épült sziklakápolna és a háromtornyú görögkatolikus fatemplomhoz vezetõ keresztút a Lemberg (Lviv) megyei Tuholka községben 2019. november 24-én. A templomban tartott ünnepi misét követõen átadták a szintén magyar támogatással épült görögkatolikus ifjúsági lelki központot, amely a tuholkai és a környezõ falvak fiataljai számára szolgál majd közösségépítõ, gyülekezeti és találkozási helyként. A létesítményben helyet kap vasárnapi iskola, énekkar és lesz énekoktatás, de van benne filmvetítésre alkalmas terem is, míg a felsõ szinten vendégszobákat alakítanak ki, ezzel is támogatva a vidék turizmusának fejlõdését. MTI/Nemes János

Forrás: MTI

Fotó: Nemes János

Az épületszentelő ukrán görögkatolikus liturgia után Íjgyártó István az MTI érdeklődésére telefonon elmondta: avató beszédében – az esemény és a hely jellegének megfelelően – Szent Pál apostol rómaiakhoz írt levelének 15. fejezetéből a hívek egymásra találására vonatkozó, „Fogadjátok el tehát egymást, amint Krisztus is elfogadott titeket Isten dicsőségére” részletet idézte.

„Ezen alkalom szép példázata, hogy annak ellenére, hogy különböző nyelveken dicsérjük az Urat, hegyek és határok választanak el minket, a céljaink közösek, hiszen a hit és az ifjúság mindannyiunk számára nagyon fontos” – tette hozzá.

A diplomata azt is elmondta, hogy az ifjúsági központ a tuholkai és a környező falvak fiataljai számára szolgál majd közösségépítő, gyülekezeti és találkozási helyként.

A létesítményben helyet kap vasárnapi iskola, énekkar és lesz énekoktatás, de van benne filmvetítésre alkalmas terem is, míg a felső szinten vendégszobákat alakítanak ki, ezzel is támogatva a vidék turizmusának fejlődését

- közölte, emlékeztetve, hogy Tuholkában a magyar kormány támogatásával tavaly egy sziklakápolna és keresztút is épült.

A Kárpátokban található Tuholka község vezetése és lakossága nagy segítséget nyújtott a Vereckei-hágóról a szovjet hatóságok által az 1960-es években eltávolított – a magyarok számára fontos – egykori millenniumi honfoglalási emlékmű darabjainak felkutatásában és összegyűjtésében.

Az ukrán-magyar jószomszédi kapcsolatok és megbékélés jeleként az emlékmű fellelt darabjait a helyiek 2014-ben a magyar államnak adományozták. Ezeket restaurálás és kiegészítés után millenniumi emlékműként Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatta újra 2015. október 3-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!