Járvány

2020.05.23. 11:00

Óriási bevételkiesést okozott a járvány a csehországi műemlékek fenntartójának

Most azt mérlegelik, hogy a nyári látogatási időszakot egy hónappal meghosszabbítják.

Forrás: Shutterstock

Mintegy 125-130 millió koronás (1,7-1,8 milliárd forint) bevételtől esett el a csehországi műemlékek fenntartója, miután a koronavírus-járvány miatt március 10-től május 25-ig zárva tartottak a látnivalók – közölte Nada Goryczková, a Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal (NPÚ) vezérigazgatója prágai sajtóértekezletén.

Az idei év gazdasági szempontból nagyon jól indult, mert az egész éven nyitva tartó műemlékeket idén januárban-februárban a tavalyinál többen keresték fel és a belépődíjakból is másfél millió koronával (20,25 millió forint) magasabb volt a bevétel, mint egy éve.

Csehországban állami tulajdonban, a Nemzeti Műemlékvédő Hivatal felügyelete alatt több mint száz vár és kastély van. Ezeknek azonban csak mintegy ötöde áll nyitva egész éven, a várak és kastélyok 80 százaléka csak az áprilistól október végéig tartó fő turistaszezonban látogatható.

A koronavírus-járvány miatti kényszerszünetre az NPÚ most azt mérlegeli, hogy a nyári látogatási időszakot egy hónappal meghosszabbítja.

Goryczková szerint a várható bevételkiesés komoly gondot jelent a hivatalnak, mert éves költségvetésében az idén mintegy 600 millió koronás (8,1 milliárd forint) bevétellel számolt. Ezt a pénzt az NPÚ alapvetően a felügyelete alá tartozó műemlékek folyamatos karbantartására fordítja.

A Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal kezelésében lévő várakat és kastélyokat tavaly mintegy 5,3 millió látogató kereste fel, hasonlóan, mint 2018-ban.

A hivatal elemzése szerint a látogatottság évek óta tartó növekedése elsősorban az állami műemlékekben megrendezett speciális programoknak köszönhető. Goryczková példaként az éjjeli vár- és kastélylátogatásokat, valamint a kulturális rendezvényeket említette.

A legnagyobb érdeklődés tavaly a dél-csehországi Cesky Krumlov kastélya iránt mutatkozott, több mint 400 ezer ember kereste fel.

350 ezernél is többen érdeklődtek a dél-morvaországi Lednice kastélya, valamint a Prága közelében álló Karlstejn királyi vára iránt is.

A IV. Károly német-római császár és cseh király által épített Karlstejn arról nevezetes, hogy egykoron nők nem léphették át a küszöbét.

Borítókép: a dél-csehországi Cesky Krumlov kastély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!