tapasztalt művész

2020.07.10. 12:36

Egy csodagyerek lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

A mindössze 24 éves finn karmester és csellóművész 12 éves kora óta vezényel.

Finnish conductor Klaus Makela conducts the Paris' Orchestra during a rehearsal at the Philharmonie de Paris concert hall on July 7, 2020. (Photo by FRANCOIS GUILLOT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: FRANCOIS GUILLOT

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn sztárkarmester már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel csütörtökön adja első koncertjét.

A világ egyik legfiatalabb karmestere jelenleg az Oslói Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, ezért nem tudja még hivatalosan átvenni párizsi megbízatását. Klaus Mäkelä idén szeptembertől először zenei tanácsadóként kezd el dolgozni az Orchestre de Paris élén, majd 2022. szeptember 1-jén életbe lép ötéves zeneigazgatói kinevezése. Ő alakítja majd a párizsi filharmonikusok zenei programját, koncertezik és turnézik a zenekarral, évente legalább 12 héten át. A finn karmester Daniel Hardingtól veszi át a zenekart, akinek szerződése 2019. augusztus 31-én járt le.

Franck Riester francia kulturális miniszter a finn karmester kinevezését szimbolikus lépésként méltatta, mint mondta, az Orchestre de Paris Európában és a világban is fontos helyet foglal el.

Mäkelä csütörtökön, a koronavírus-járvány utáni első koncerten Maurice Ravel Le Tombeau de Couperin című szvitjét és Beethoven 7. szimfóniáját vezényli a Párizsi Filharmóniában, az Orchestre de Paris játszóhelyén.

A finn karmester és csellóművész, aki 1996-ban született Helsinkiben, csodagyereknek számít, 12 éves kora óta vezényel. Elmondta: nagyon szerencsésnek tartja magát, hogy két ilyen világszínvonalú, erős zenekarral dolgozhat, mint az oslói és a párizsi.

A karmester 2017-ben debütált a Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarával. Egy évvel később már nemzetközi elismerést aratott a Bambergi Szimfonikus Zenekar, a Lyoni Nemzeti Zenekar, a Frankfurti Rádió Zenekara és az Orchestre de Paris koncertjeit vezényelve.

Kínában is fellépett a Berlini Filharmonikusokkal, továbbá vezényelte a Clevelandi Zenekart, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Birminghami Szimfonikus Zenekart is.

Címkék#karmester

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!