a történelemnek szaga is van

2020.11.19. 11:05

Elmúlt korok európai illatainak enciklopédiáján dolgoznak

Vegyészek, illatszerészek és történészek is azon dolgoznak, hogy összeállítsák Európa illatait. Az így összegyűjtött aromákkal múzeumok és más örökségi helyszínek látogatóinak élményét fokozhatják majd.

Forrás: Shutterstock

Az Odeuropa elnevezésű nemzetközi projekten brit és más európai tudósok, történészek és mesterségesintelligencia-szakértők dolgoznak. A 2,8 millió euróval támogatott kutatás az egykor ismerős, de mára már eltűnt illatok azonosítását, ha szükséges, újrateremtését tűzte ki célul.

Az illattárba a 16. századtól a 20. század elejéig gyűjtik az aromákat. Az összegyűjtött információkat az európai illatok online enciklopédiájának létrehozásához használják fel.

Ebben megtalálhatóak majd bizonyos szagok, de rávilágítanak különleges szagokhoz kapcsolódó érzelmekre és helyszínekre is.

Külön foglalkoznak majd azokkal, akiknek a szagok érzékelése egy-egy korban valamiért fontos volt, például az orvosokkal, és azzal, hogy a szaglás mit jelentett számukra. A korabeli orvosok például számos gyógynövényt, például rozmaringot is használtak, egy darabig úgy vélték, hogy ezek védenek a pestistől.

A kutatás arra is kiterjed, hogy különböző jellegzetes illatok, köztük a dohány szerepének, felhasználásának változását vizsgálják a történelem során.

A kutatók eredményeiket vegyészekkel és illatszerészekkel is megosztják, hogy rekonstruálni tudják az eltűnt illatokat, amelyek később múzeumok és más örökségi helyszínek látogatóinak élményét fokozhatják.

 

Vikingeket már most is szagolhatunk

A The Guardian brit napilap honlapja felidézte, hogy az egykori illatok bemutatására már létezik élő példa Nagy-Britanniában: egy yorki múzeumban, a Jorvik Viking Központban a 10. századi szagokat rekonstruálták, ami számos látogató szerint különösen emlékezetessé teszi a viking korszakot bemutató kiállítást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!