ösztönzés

2021.03.27. 12:30

Mágnesként vonzzák a filmeseket Görögországba a jelentős állami támogatások

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a nemzetközi filmgyártók érdeklődése Görögország iránt, mivel a filmgyártást szabályozó 2017-es törvény alapján a produkciókat a gyártási költségük 40 százalékával támogatják, ha görög partner is részt vesz a munkában.

„Az elmúlt három évben az új törvény miatt csaknem 500 új megkeresés érkezett hozzánk” – mondta el Venia Vergou, a görög filmbizottság (EKOME) illetékese.

Idén legalább 18 film készül Görögországban, némelyik ismert nemzetközi sztárok részvételével.

Többek között Daniel Craig, Tom Hanks, Léa Seydoux és Jamie Lee Curtis is a mediterrán országban forgat majd, valamint David Cronenberg filmrendező is ott dolgozik.

Vergou kiemelte, hogy Görögországon kívül csak Málta kínál hasonló, 40 százalékos filmtámogatást, más országok csak a költségek 25-35 százalékos támogatását ajánlják a produkcióknak. A szakember hangsúlyozta, hogy a görög filmbizottság semmilyen módon nem szól bele a Görögországban készülő filmek formájába és tartalmába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!