kihívás

2021.06.25. 08:41

Nehézségek a Notre-Dame helyreállításánál

Nagy kihívás elé állította a francia erdészeket a párizsi Notre-Dame-székesegyház helyreállításához szükséges hatalmas rönkfák szállítása.

FRANCE, PARIS, 2021-06-05. Notre Dame de Paris cathedral seen from Rene-Viviani square. FRANCE, PARIS, 2021-06-05. La cathedrale Notre Dame de Paris vu depuis le square Rene-Viviani. Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Forrás: AFP / Hans Lucas

Fotó: Riccardo Milani

A legnagyobb rönk 26 méteres – hosszabb mint a faanyagok szállítására használt átlagos teherautók – ezért speciális „bánásmódra” volt szükség:

két daru, egy átalakított utánfutó, valamint egy kísérőautó segítségével juttatták el egy több mint 100 kilométerrel arrébb lévő fűrésztelepre.

A faanyagot a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak a 2019 áprilisi tűzvészben leomlott, 96 méter magas huszártornyának a helyreállításához fogják felhasználni.

A nagyjából 200 éves tölgyfákat márciusban vágták ki az északnyugat-franciaországi Le Mans szomszédságában,

egy olyan erdőben, amely évszázadokon át biztosított faanyagot az egykoron grandiózus francia hajóflotta számára.

Csütörtökön két rönköt szállítottak el az erdőtől nyugatra lévő fűrésztelepre, ahová pénteken újabb szállítmány érkezik.

A katedrális helyreállítási munkálatai a tervek szerint 2024-re fejeződnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!