kétezer éves leletek

2021.07.04. 21:30

Costa Ricából elhurcolt régiségeket adott vissza a Brooklyn Múzeum

Visszaadott Costa Ricának a New York-i Brooklyn Múzeum 1305 olyan régiséget, amelyet több mint 100 éve hurcolt el a közép-amerikai országból egy amerikai mágnás.

A leletek némelyike több mint 2000 éves. A kiemelkedő darabok közé tartozik egy befejezetlen sírkő, egy méhviasszal befestett nagy cserépedény és ősi kukoricafeldolgozó eszközök.

A Reuters tudósítása szerint a leleteket San Joséban kicsomagoló Costa Rica-i régészek elámultak a visszakapott régiségek láttán, közülük némelyiket eddig csak tudományos publikációk illusztrációjaként látták, például a befejezetlen sírkövet, amely egy magas rangú személyiség síremlékének része lehetett egy mára eltűnt civilizációban.

Costa Rica archaeologists in awe as Brooklyn Museum returns 1,305 artifacts https://t.co/mEpwCdiPys pic.twitter.com/PMWYAAuYsq

A visszaadott gyűjtemény egyik legnagyobb darabja egy valószínűleg magvak vagy víz tárolására szolgáló fél méter magas cserépedény, amelynek oldalát méhviasszal festett emberi alakok és geometriai vonalak díszítik.

Ez a második eset, hogy a Brooklyn Múzeum régiségeket adott vissza Costa Ricának. Az első alkalommal, 2011-ben 981 prehispán műkincset szolgáltatott vissza abból a több mint 4500 darabból, amelyet a közép-amerikai országban vasutat építő és

banánültetvényeket birtokló brooklyni születésű amerikai üzletember, Minor Keith csempészett ki az országból

banánszállítmányokba rejtve a 19. század végén és a 20. század elején, és 1934-ben adományozott a brooklyni intézménynek.

Tíz éve az amerikai múzeum azzal indokolta a visszaadást, hogy igyekszenek csökkenteni a leltári állományt a származási országoknak történő visszaszolgáltatással.

– A visszakerült tárgyak rengeteg információval gyarapítják tudásunkat a spanyol hódítás előtti, alig ismert kultúrákról – hangsúlyozta akkor a Costa Rica-i Nemzeti Múzeum igazgatója, Cristian Kandler. A visszakapott régiségeket a San José-i Nemzeti Múzeumban helyezték el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!