ritkaságok, érdekességek

2021.07.18. 15:42

Dorothy piros cipője és Bruce, a cápa is látható majd a filmakadémia múzeumában

Az amerikai filmakadémia szeptemberben megnyíló múzeumában számos kultfilm kellékeit és relikviáit láthatja majd a közönség.

A woman looks at the ruby slippers worn by Dorothy Gale (Judy Garland) in the 1939 movie 'The Wizard of OZ' displayed at the Hollywood Costume exhibition in the Victoria and Alebrt Museum in London on October 17, 2012. The slippers, on a generous four week loan from the Smithsonian's National Museum of American History in Washington DC, are on public display in Europe for the first time in history.

Forrás: AFP

Fotó: BEN STANSALL

A filmmúzeum kurátora, Nathalie Morris a CNN hírportálnak adott interjúban mutatta be a gyűjtemény néhány legendás relikviáját.

A kollekció egyik értékes darabja a Ridley Scott A nyolcadik utas: a Halál című sci-fijéhez készült földönkívüli szörny, az Alien. „Scott tényleg valami rémálomszerűt, ősi és zsigeri dolgot akart, és a svájci művész, H.R. Giger munkái igazán megfeleltek ennek a célnak” – idézte fel Morris.

A filmtörténet klasszikus kincsei közé tartozik Az Óz, a csodák csodája című 1939-ben bemutatott filmből a Judy Garland által viselt piros cipellő. A forgatáshoz legalább hét pár cipő készült, ezek közül Morris szerint négy pár maradhatott fenn. Az egyik párat 2000-ben 666 ezer dollárért adták el egy aukción, egy másikat pedig, amelyet elloptak a minnesotai Judy Garland Múzeumból, 2018-ban az FBI találta meg. A filmmúzeumban a hetedik párat állítják ki.

Steven Spielberg A cápa című filmjének óriási fehér cápája, Bruce a Universal stúdió kidobott holmijai között kallódott. Miután 2016-ban adományként a filmmúzeumhoz került, teljes felújításon esett át, és most már a kiállítótérben függ. A múzeum gyűjteményében ez a legnagyobb emléktárgy a maga csaknem 8 méteres hosszúságával. „Nem feltétlenül tárgyként gondolunk rá, inkább karakterként” – mondta Morris.

A filmmúzeum kollekciójában rengeteg filmes kosztüm található. Ezek egyike az a zöld ruha, amelyet Salma Hayek viselt 2002-ben a mexikói festőművész, Frida Kahlo szerepében. Alakításáért a színésznő Oscar-jelölést kapott, akárcsak a ruhát tervező Julie Weiss.

A Star Wars-filmek két droidja, C-3PO és R2-D2 is a gyűjtemény fontos darabja. Akárcsak Orson Welles Aranypolgárából a szánkó, amelyre rózsabimbó van festve. „Ez a filmtörténet szent grálja” – hangsúlyozta Morris. A forgatáshoz négy verzió készült: egy fenyőből és három balsafából a film tüzes befejezéséhez.

„Orson Wellesnek nem tetszett az első felvétel, de a másodikat imádta, így a harmadik szánkó megmaradt” – mesélte Morris. Steven Spielberg irodájában kötött ki, aki egy 1982-es árverésen 60 500 dollárt fizetett érte, és most kölcsönadta az Akadémiai Múzeumnak – fejezte be a történetet.

A rendező Jurassic Park című 1993-ban készült filmjének egyik T-Rexet mozgató szerkezete is a filmmúzeum gyűjteményébe került. „Ez egy nagyon fontos darabja a filmes technológiának. Hidat képez a hagyományos stop-motion animáció és a digitális effektusok között” – magyarázta a kurátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!