Sosem látott részletek

2021.10.09. 11:50

Cenzúrázatlanul jelenik meg a Nobel-díjas John Steinbeck regénye

Az új kiadása beavatja az olvasót az írói folyamat rejtett részleteibe és tartalmazza a regényből korábban kihúzott káromkodásokat is.

American writer John Steinbeck at press-conference in the Writers Club of Fadeyev Central House of Writers, Moscow (Photo by Vladimir Minkevich / Sputnik / Sputnik via AFP)

Forrás: Sputnik via AFP

Fotó: Vladimir Minkevich

A The Guardian cikke szerint először jelenik meg John Steinbeck Érik a gyümölcs című regényének eredeti, cenzúrázatlan kiadása. Az alig száz nap alatt, 1938 májusa és októbere között született regény kézírásos verziója, amelyet a Virginiai Egyetem archívumában őriznek, a független SP Books kiadó gondozásában lát napvilágot.

Az Érik a gyümölcs a nagy gazdasági világválság idején játszódik. A hosszú aszály miatt oklahomai földművesek ezrei kelnek útra az ígéret földje, Kalifornia felé. A munkások egy jobb élet reményében érkeznek, azonban keserű csalódás vár rájuk.

A valós történésekről John Steinbeck a San Francisco News újságírójaként tudósított.

Az Érik a gyümölcs című realista regényéért Steinbeck 1940-ben Pulitzer-díjat kapott.

A kézirat elejére csupa nagybetűvel írta fel, hogy new start, vagyis új kezdet. Az író már korábban is belefogott a történet megírásába, de a kezdeti kéziratokat megsemmisítette. A megmaradt feljegyzések között pedig arra emlékezteti magát, hogy igyekezzen nagyobb betűkkel írni. Ennek ellenére a betűi egyre apróbbak lesznek, nem teszi ki a vesszőket, nem ír nagybetűket és elhagyja az idézőjeleket is.

A John Steinbeck életművét kutató Susan Shillinglaw elmondta, az elkészült oldalakat több esetben az író felesége, Carol gépelte le. Ez nem kis feladat volt, ugyanis a kézírás megfejtése mellett a hibák javításában és a szöveg szerkesztésében is kellett segítenie.

Az SP Books korábban már Mary Shelley Frankenstein és JM Barrie Peter Pan and Wendy című, Pán Péter kalandjairól szóló regényének eredeti kéziratát is megjelentette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!