Üzen a múlt

2022.04.06. 12:31

A brit popkultúrát bemutató archívum nyílik Manchesterben

A projekt egyik alappillére a Granada TV teljes archívuma az ötvenes évektől a kilencvenes évekig.

A brit popkultúra archívumát hozták létre a manchesteri John Rylands Könyvtárban. A gyűjtemény részét képezik a Joy Division egykori énekese, Ian Curtis dalszövegei, levelei és a Granada TV műsorai is.

"Manchesteri témákkal indulunk, de a cél az, hogy a projekt valóban a brit popkultúra archívuma legyen" - idézte a BBC Hannah Barkert, a Manchesteri Egyetem brit történelem professzorát.

A British Pop Archive május 19-én egy kiállítással nyílik. Ezen számos, a közönség által eddig soha nem látott tárgy lesz látható, köztük Ian Curtis, a Joy Division egykori énekesének kézzel írott dalszövegei, jegyzetei, levelei, továbbá a legendás menedzser, a Factory Records egyik alapítója, Rob Gretton rendkívül alapos és részletes naplófeljegyzései.

A projekt egyik alappillére a Granada TV teljes archívuma az ötvenes évektől a kilencvenes évekig, benne popzenei és hírműsorokkal, dokumentumfilmekkel és egyéb kulturális csemegékkel, köztük minden idők legnépszerűbb, az 1960-tól máig futó szappanopera, a Coronation Street epizódjaival. A sorozat az egyik első olyan tévéprogram volt, amely a munkásosztály életét tárta a nézők elé.

"Célunk az archívummal, hogy átfogó képet mutassunk a második világháborút követő brit popkultúráról, benne az ifjúsági és az ellenkulturális mozgalmakról" - mondta Hannah Barker, aki Jon Savage íróval, zenetörténésszel közösen dolgozott a projekten.

Utóbbi szerint az elmúlt hét évtized brit popkultúrája ajándék az egész világnak, és a gyűjteménnyel ezt is érzékeltetni akarták.

A Collection című első kiállítás május 19-én nyílik - egy nappal Ian Curtis halálának 42. évfordulója után.

Borítókép: wikipedia 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!