lelki rokonság

2018.03.22. 21:18

Van Gogh japán művészethez való kapcsolatát mutatja be egy kiállítás

Az amszterdami tárlaton több mint 60 festmény és rajz, valamint számos japán nyomat látható június végéig.

Dutch King Willem-Alexander and the Japanse Ambassador to the Netherlands Hiroshi Inomata attend the opening of the exhibition "Van Gogh & Japan" at the Van Gogh Museum in Amsterdam on March 22, 2018.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: patrick van katwijk

Van Goghot jelentősen befolyásolta a japán rajzművészet. „Stilisztikai és talán lelki rokonság is van köztük” – mondta Axel Rüger, a múzeum igazgatója.

A tárlatot három japán intézménnyel együttműködve állították össze, ezekben már 750 ezren látták a műveket. Számos ország múzeumából és magángyűjteményéből származó alkotásokat állítanak ki. Az egyik fő mű az amerikai Harvard Művészeti Múzeumtól kapott Önarckép bekötött füllel című 1889-es festmény, melyet 1930 óta nem állítottak ki a festő hazájában.

Van Gogh 1886 és 1888 között Párizsban töltött évei során ismerkedett meg a japán művészettel és gyűjteni is kezdte alkotásait. A színgazdagság, a lapos tájak és a szokatlan kompozíciók különleges inspirációt jelentettek számára a dél-franciaországi Arles-ban készült festményeihez.

Borítókép: A nemzetközi kiállítás megnyitója

Forrás: AFP/ Patrick Van Katwijk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!