FIFA

2020.08.02. 10:16

Infantino a helyén maradhat a büntetőeljárás alatt

Az ellene indult büntetőeljárás alatt is betölti tisztségét Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke.

(FILES) In this file photo taken on December 21, 2019 FIFA President Gianni Infantino looks on during the 2019 FIFA Club World Cup Final football match between England s Liverpool and Brazil s Flamengo at the Khalifa International Stadium in the Qatari capital Doha on December 21, 2019. - A special prosecutor looking into dealings between Swiss Attorney General Michael Lauber and FIFA President Gianni Infantino has launched criminal proceedings against the FIFA president. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Giuseppe Cacace

„Továbbra sincs akadálya annak, hogy az elnök ellássa feladatait.

Nem vádolták meg semmivel, nem találták bűnösnek semmiben, és mindenben együttműködik a hatóságokkal”

- olvasható a világszervezet szombati állásfoglalásában.

Csütörtökön Stefan Keller svájci különleges ügyész azért indított büntetőeljárást Infantino ellen, mert állítólag titkos találkozókon vett részt Michael Lauber svájci államügyésszel. A találkozókon részt vevő főügyész ellen szintén eljárást kezdeményeztek.

A FIFA június elején minden vádat tagadott, és azt állította,

az 50 éves elnök semmi törvénybe ütközőt nem tett, és az ilyen találkozók egyáltalán nem szokatlanok.

Lauber kedden beadta a felmondását, miután a bíróság megállapította, hogy eltitkolta találkozóit Infantinóval, és hazudott a feletteseinek, mialatt korrupciógyanú miatt vizsgálat folyt ellene. Hivatali feladatait augusztus 31-ig látja el.

Az ügyészség felügyeleti testülete előzőleg kötelezettségszegést, bűnpártolást és hivatali titok megsértését állapította meg amiatt, hogy Lauber 2016-ban és 2017-ben titokban találkozott Infantinóval.

Lauber amiatt került a kritikák középpontjába, hogy a túlságosan lassú ügymenet következtében áprilisban elévülés miatt leállt a svájci ügyészség vizsgálata több német funkcionárius ellen, akik a 2006-os világbajnokság előtt gyanús kifizetéseket kezdeményeztek.

Infantino korábban visszautasította a vádakat, szerinte a találkozókon csak „a FIFA érdekét képviselve tisztázott bizonyos kérdéseket, ez a kötelessége volt, és a jövőben is ezt fogja tenni”.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!