kajak-kenu

2021.07.08. 10:15

Sporttörténelmet írna Kozák olimpiai vetélytársa

Történelmet írna a tokiói olimpia gyorsasági kajak-kenu versenyén az új-zélandi Lisa Carrington, akit mind a négy női kajakos számban neveztek.

Lisa Carrington (Nzl) competes and wins gold medal in women K1 200m during 2019 ICF Canoe Sprint World Championships, in Szeged, Hungary, on august 24, 2019, Photo Philippe Millereau / KMSP (Photo by PHILIPPE MILLEREAU / KMSP / KMSP via AFP)

Forrás: AFP / KMSP

Fotó: Philippe Millereau

A nemzetközi szövetség a hírlevelében emlékeztet, hogy ebben a szakágban még

soha senki nem nyert négy aranyérmet ugyanazon az ötkarikás eseményen, de a K-1 200 méteren kétszeres címvédő, valamint K-1 500 és K-1 200 méteren világbajnok Carringtonnak most erre lehetősége nyílik.

Hozzáteszik persze, hogy ehhez az ötszörös győztes Kozák Danutának is lesz majd egy-két szava, Rio de Janeiro háromszoros bajnoka (K-1 500 m, K-2 500 m és K-4 500 m) ezúttal is három számban indul, és próbálja megismételni öt évvel ezelőtti sikerét.

A sportág gyorsasági szakágában rekordot jelentő 51 ország képviselői indulnak, Belize most debütál. Ami a versenyzői létszámot illeti, 249-en szállnak majd vízre Tokióban, ez kettővel több, mint Rióban, de a csúcsot jelentő atlantai (1996) 317-es mezőnytől elmarad.

Az új szakágban, női kenuban az egyéni sprintben 32-en neveztek – köztük Takács Kincső és Horányi Dóra –, C-2 500 méteren pedig 14 hajót számlál majd a mezőny, amelyben ott lesz a Balla Virág, Takács Kincső duó is.

A németek kajakosa, Ronald Rauhe pályafutása hatodik olimpiájára készül – az erre vonatkozó rekordot Josefa Idem tartja nyolc szerepléssel, ő az egykori NSZK-t, valamint Olaszországot is képviselte az ötkarikás játékokon.

A legidősebb kajak-kenus a 45 éves kazah Natalja Szergejeva lesz a japán fővárosban, míg a legfiatalabb a Cook-szigetek képviselője, a mindössze 17 esztendős Kohl Horton.

Rajta kívül még nyolc tinédzser tagja az olimpiai mezőnynek.

A játékok július 23-án kezdődnek, a gyorsasági kajak-kenu versenyek – 17 magyarral – augusztus 2-án rajtolnak.

Forrás: MTI

Borítókép: Lisa Carrington és Kozák Danuta között nagy csata várható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!