gyanús szünetek

2021.09.02. 14:00

Elege lett Cicipaszból a US Open közönségének

A harmadik kiemelt Sztefanosz Cicipasz az Andy Murray elleni első fordulós mérkőzése után a második körös találkozóján is hosszú szünetet tartott, amit az amerikai nyílt teniszbajnokság közönsége nehezen viselt és éles füttykoncerttel „jutalmazott”.

Greece's Stefanos Tsitsipas hits a return to France's Adrian Mannarino during their 2021 US Open Tennis tournament men's singles second round match at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York, on September 1, 2021. (Photo by Ed JONES / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ed Jones

A görög játékos hétfőn Murray-t alaposan kihozta a sodrából az ötszettes csata alatt, ugyanis a skót által megnyert negyedik játszma után elment a mosdóba és majdnem tíz percig nem került elő.

Cicipasz pólót cserélt a pihenője közben, amit Murray a székében tett meg, miközben rá várakozott.

A háromszoros Grand Slam-tornagyőztes brit már a hosszú szünet alatt kifejezte nemtetszését a mérkőzésvezetőnek, akitől megkérdezte, mi a véleménye az esetről, és hogy szerinte ez rendben van-e. Murrayt a közjáték annyira megzavarta, hogy a döntő szettet simán elveszítette.

A veterán brit klasszis már a pályán sem fogta vissza magát, csalónak nevezte ellenfelét, majd az összecsapást követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az egész szituáció nonszensz, és kijelentette, nem tudja többé tisztelni Cicipaszt. Az indulatai keddre sem csillapodtak, és Twitter-oldalán üzent követőinek:

„A nap ténye: Sztefanosznak kétszer annyi ideig tart kimenni a mosdóba, mint Jeffnek (Bezos) kirepülni a világűrbe”.

Cicipasz viselkedését nem csak Murray bírálta, mások mellett a 18-szoros GS-tornagyőztes Chris Evert szerint sem volt sportszerű, egyúttal az ezzel kapcsolatos „homályos” szabályokra hívta fel a figyelmet. Ezzel arra utalt, hogy nincs konkrét előírás a vécészünet hosszára, ezért a mérkőzésvezető is csak figyelmeztetésben részesítette a görögöt. A férfiversenyeket szervező ATP úgy reagált, hogy egy ideje már tárgyalnak a szabályról, és hamarosan döntenek a módosításáról.

A komoly vihar szerdára némileg elült, Cicipasz ugyanakkor gondoskodott róla, hogy ismét felkorbácsolja az indulatokat. Az éles kritikák ugyanis láthatólag nem térítették jobb belátásra, a francia Adrian Mannarino ellen ugyanis

ismét elvonult a mellékhelyiségbe és csak hét perc után tért vissza a pályára, ráadásul ismét vesztes játszma után tartott szünetet.

A helyi közönség azonnal kifejezte véleményét a viselkedéséről, füttyel fogadta a játékoskijáróban megjelenve, majd pfújolták és élesen fütyültek, amikor szerválni ment fel a pályára. A görögöt azonban láthatóan nem érintette meg a nézők ellenszenve, a negyedik szettben remekül játszott és megnyerte a Mannarino elleni találkozót. Majd a sajtótájékoztatón értetlenségének adott hangot a füttykoncert miatt.

„Nem csináltam semmi rosszat, úgyhogy nem értem a történteket. Az emberek imádják a sportágunkat, azért jönnek, hogy teniszt lássanak. Én pedig szeretem a szurkolókat”

- mondta a játékos.

„Néha szükségünk van egy kis szünetre, hogy elvégezzük a dolgunkat.”

Cicipasz Murray kritikájára válaszul felemlegette a skót Novak Djokovic elleni 2012-es New York-i döntőjét, amikor Murray ment ki a mosdóba az elveszített negyedik játszma után, majd megnyerte az ötödiket. Erre az újságírók tájékoztatták, hogy az a szünet csupán három perc hosszúságú volt, ellentétben az ő lényegesen hosszabb pihenőivel.

„Oké, szóval három plusz perc akkora különbséget jelent? Mindent a szabályoknak megfelelően csináltam, ellenkező esetben büntetést kaptam volna” – jelentette ki Cicipasz, hozzátéve, néha szükségszerű, hogy kimenjen a mosdóba.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!