nincs ínyére

2021.10.01. 14:00

Deschamps is ellenzi, hogy kétévente legyen labdarúgó-világbajnokság

A sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) nemrég állt elő azzal, hogy radikálisan átalakítja a versenynaptárat.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Didier Deschamps, a vb-címvédő francia válogatott szövetségi kapitánya is csatlakozott azokhoz, akik ellenzik, hogy 2026 után az eddigi négy helyett kétévenként rendezzenek futball-világbajnokságokat.

A sportág nemzetközi szövetsége (FIFA) nemrég állt elő azzal, hogy radikálisan átalakítja a versenynaptárat, s azt tervezi, bevezeti a kétévenkénti vb-ket.

Deschamps, aki játékosként világ- és Európa-bajnok volt a francia válogatottal, bírálta a FIFA javaslatát, mondván, hogy a nemzetközi szövetség az eddiginél gyakoribb rendezéssel „elbagatellizálná” a világbajnokság jelentőségét.

„Nincs ínyemre az ötlet. Eddig négyévente zajlottak a vb-k, ami nagyon jó volt. Megszoktuk” – idézte az 52 éves francia szakember véleményét az insidethegames.biz.

Deschamp előtt legutóbb az európai klubokat tömörítő szervezet (ECA) szögezte le, hogy ellenzi a FIFA tervét, amely komoly aggodalmat keltett köreiben. Az éles hangú kritika szerint a FIFA a témában nem folytatott konzultációt az érdekeltekkel, és – az ECA megítélése szerint – hajlamos ilyen fajsúlyos kérdésben egyoldalú döntéseket meghozni.

A szervezet úgy látja: a FIFA-javaslat közvetlen és romboló hatást gyakorolna a klubfutballra, s az amúgy is túlterhelt játékosok egészségi állapotára is veszélyt jelent.

A kétévenkénti vb-rendezést a kontinentális szövetségek közül a két legerősebb, az európai és a dél-amerikai sem támogatja, sőt éles bírálatokat fogalmazott meg.

„FIFA-világbajnokság, négyévente!” – hangoztatta szeptember 20-i állásfoglalásában a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is.

„Az MLSZ, csatlakozva a német, a portugál és a török szövetséghez, minden erejével támogatja az Európai Labdarúgó Szövetség törekvését, hogy a négyévenkénti FIFA-világbajnoki rendezések ciklusát tartsa meg” – szögezte le a kérdésben álláspontját a magyar szövetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!