Téli olimpia

2022.02.02. 07:24

Elindult az olimpiai fáklyafutás, robotok is váltanak

Szerdán reggel elindult a koronavírus-járvány miatt alaposan lerövidített, mindössze három napig tartó olimpiai fáklyafutás Pekingben.

A lezárások miatt nem lehetnek nézők az utak mentén. A láng a fővárosból, az olimpiai erdei park déli kapujától indult, és három fő versenyközpontot – a pekingi, a jencsingi és a csangcsiakoui zónát –, valamint a nagy fal egyes szakaszait érintve érkezik meg pénteken a megnyitó ünnepségre.

A váltófutásban csaknem 1200-an vesznek részt, 

többek között egészségügyi dolgozók, a tudományok, az oktatás és a kultúra területéről érkezők, valamint lesz – a fáklyafutás történetében először – robotok közötti váltás is, mégpedig a pekingi olimpiai park közelében, a Jungting-folyónál, kétéltű és víz alatti gépek segítségével.

Az olimpiai láng tavaly október 20-án érkezett meg Kínába, és ezzel Peking lett az első város, amely fogadhatta a nyári (2008) és a téli (2022) játékok lángját. A legfiatalabb fáklyavivő 14, a legidősebb 86 éves és több mint 20 országból érkeznek a váltó résztvevői.

Borítókép: Fáklyavivők Pekingben 2022. február 2-án / Xinhua via AFP / Xing Guangli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában