Remek viadal

2022.02.18. 08:44

Szögi István megjavította a 2000 méter magyar rekordját

A Lievinben rendezett nemzetközi fedett pályás atlétikai versenyen több kiemelkedő eredmény is született.

Az olimpiai bajnok Jakob Ingebrigtsen szenzációs futással világcsúcsot ért el 1500 méteren a Lievinben rendezett nemzetközi fedett pályás atlétikai versenyen, melyen Szögi István megjavította a 2000 méter magyar rekordját.

A norvég sztár már a verseny előtt jelezte, hogy a franciaországi viadalon meg szeretné javítani az etióp Samuel Tefera 3:31.04 perces csúcsát, melyet az afrikai sportoló 2019-ben Birminghamben futott. A szervezők pedig kiváló mezőnyt hoztak össze a számára, mások mellett Tefera is ott volt a rajtnál, így minden adott volt az emlékezetes futáshoz, Ingebrigtsen pedig ismét bizonyította, hogy jelenleg ő a világ legjobb középtávfutója.

A 21 éves klasszis végig óriási iramban haladt, s végül 3:30.60 perc alatt teljesítette a távot, több mint négy tizedmásodpercet javítva a csúcson.

A nemzetközi szövetség kiemelt fedett pályás sorozatának állomásán több magyar atléta is indult. Közülük Kozák Luca érte el a legjobb helyezést, miután 8.12 másodperces idővel - idei legjobbjától egy századdal elmaradva - az ötödik helyen ért célba a női 60 méter gát fináléjában. Ugyanebben a számban Kerekes Gréta az elődöntős futamában 8.33 másodperccel a hetedik lett.

Férfi 2000 méteren Szögi István kiválóan teljesített, és 5:00.73 perces új országos csúcsot állított fel, több mint két másodpercet javítva Banai Róbert 1990-ben elért rekordján (5:02.98 perc).

"Nagyon gyors tempót kértek Geritől, ami alapján úgy gondoltuk, hogy néhányan világcsúcsot akarnak majd futni. Tudtuk, hogy a mezőny legelejével nem szabad elmennem, így az elején nagyjából a mezőny közepére helyezkedtem. De ott hirtelen elkezdett egy kisebb szakadék lenni, ami után egyedül találtam magam, több körön keresztül is nekem kellett vezetni az üldözőbolyt" - nyilatkozta a magyar szövetség honlapjának az SVSE hetedik helyen végzett futója, akinek klubtársa, Kiss Gergő Xavér iramfutóként rajtolt. - "Mivel a táv legnehezebb szakaszát egyedül kellett teljesítenem, ezért az utolsó pár körre elkezdtem fáradni. Ekkor többen megelőztek, ami valamelyest segített is, hogy tudtam kire tapadni, és nem lassultam tovább. Picit sajnálom, hogy a jó hajrám ellenére sem sikerült öt perc alá becsúsznom, de összességében nagyon örülök a magyar csúcsnak.

Női távolugrásban Nguyen Anasztázia volt érdekelt és 6,37 méterrel a hetedik lett.

Lievinben a férfi 1500 mellett más számokban is kiemelkedő eredmények születtek. Férfi 60 gáton a világcsúcstartó amerikai Grant Holloway 7.35 másodperccel nyert, férfi 60 méteren pedig a 100 méter olimpia bajnoka, az olasz Lamont Marcell Jacobs 6.50 másodperccel győzött. A nőknél egy mérföldön az etióp Gudaf Tsegay (4:21.72 perc), 3000 méteren a szintén etióp Dawit Seyaum (8:23.24 perc), 800 méteren a jamaicai Natoya Goule (1:58.46 perc), rúdugrásban pedig az orosz Anzselika Szidorova (4,85 méter) érte el a világ idei legjobbját.

Forrás: MTI

Borítókép: Szögi István (j) és a spanyol Ignacio Fontes a toruni fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság férfi 1500 méteres síkfutásának előfutamában 2021. március 4-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában