Tour de France

2017.07.22. 19:27

Froome az újabb címvédés kapujában

Az összetettben élen álló Chris Froome megtartotta a sárga trikót a Tour de France utolsó előtti, 20. szakasza után is, ezzel szinte biztos, hogy sorozatban harmadszor, pályafutása során pedig negyedszer megnyeri a francia országúti kerékpáros körversenyt.

Marseille, 2017. július 22. Az összetettben vezetõ sportoló sárga mezét viselõ brit Chris Froome, a Sky csapat versenyzõje ünnepel a pódiumon a 104. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny 20., a marseilles-i 22,5 kilométeres egyéni idõfutamát követõen 2017. július 22-én. (MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

A Marseille környéki szombati egyéni időfutamnak az Olympique Marseille labdarúgócsapatának stadionjából, a Vélodrome-ból vágott neki a 167 versenyző, és oda is érkezett vissza 22,5 kilométer megtétele után.

A sárga trikós Froome-hoz képest belátható távolságban, fél percen belül két versenyző, Romain Bardet és Rigoberto Uran állt a szakasz előtt, ám papíron mindketten gyengébb időfutammenőnek számítottak a britnél. A hazai közönség előtt szereplő Bardet a kerékpárján szereplő motivációs idézethez – „Vállalj kockázatot, vagy elveszted az esélyt!” – híven néhányszor rendkívül közel ment az útvonalat szegélyező oszlopokhoz, kordonokhoz, ám így sem volt esélye Froome-mal szemben. A kolumbiai Uran úgy is megelőzte összetettben a franciát, hogy kevéssel a cél előtt némi időt vesztett, mert nekicsúszott a kordonnak. Sőt, mindössze egy másodpercen múlt, hogy Bardet nem csúszott le a dobogóról a spanyol Mikel Landával szemben.

Az utolsóként induló Froome kis híján utolérte Bardet-t, s a harmadik legjobb idővel tudta le az egy emelkedőt tartalmazó távot, és összetettben növelte előnyét riválisaival szemben. Így amennyiben a 103 kilométeres vasárnapi zárószakaszon Párizsban eléri a célt a Champs-Élysées-én, megvédi címét, hiszen a záróetapon általában már csak „ünnepelnek” a versenyzők.

Az időfutam kettős lengyel sikerrel zárult, Maciej Bodnar egy másodperccel előzte meg honfitársát, Michal Kwiatkowskit.

Az összetett élcsoportja:

1. Froome 83:55:16 óra

2. Uran 54 mp h

3. Bardet 2:20 p h

4. Landa 2:21 p h

(Borítókép: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!