Vissza a nyolcvanas évekbe

2017.12.16. 08:03

Billy Idol újra Budapest vendége lesz

Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet a populáris punkrock zűrösen egyedi figurája.

British rock musician Billy Idol performs on stage during an open-air concert in the municipal park in Hamburg, Germany, 18 Juine 2014. Photo: Christian Charisius/dpa

Forrás: AFP

A nyolcvanas-kilencvenes évek népszerű rockénekese 2018. július 2-án a Budapest Parkban lép fel.

A most 62 éves Billy Idol legutóbb 2010-ben a soproni VOLT Fesztiválon játszott Magyarországon, önálló koncerten utoljára 2006-ban járt Budapesten a Petőfi Csarnokban – közölték a szervezők hétfőn.

Billy Idol William Michael Albert Broad néven látta meg a napvilágot 1955-ben az angliai Stanmore-ban. Első komolyabb zenekara a Bromley Contingent volt, amelyben későbbi Clash- és Siouxsie and the Banshees-tagokkal zenélt együtt benne. Aztán a hetvenes évek második felében a korszak ismert punkzenekaraiban (Chelsea, Generation X) játszott.

Ezt követően New Yorkba költözött, ott kezdett szólókarriert, és 1982 óta nyolc stúdiólemezt készített. Olyan nagy sikerek fűződnek a nevéhez, mint a Mony Mony, a Dancing With Myself, a Cradle of Love, Rebel Yell, a White Wedding vagy a Shock to the System. A nyolcvanas-kilencvenes években klipjeivel az egyik legnagyobb sztárja volt az MTV zenei csatornának.

Az énekes, gitáros, dalszerző a kilencvenes évek derekán, az elektronikával kísérletező Cyberpunk című lemez (1993) után sokáig nem jelentkezett friss anyaggal, akkoriban inkább motorbaleseteivel, zűrös magánéletével és egészségügyi problémáival hallatott magáról. 2005-ben a Devil's Playgrounddal tért vissza, majd a karácsonyi dalokat tartalmazó Happy Holidays után ismét hosszú pihenő következett.

Legutóbbi, 2014-ben megjelent albuma, a Kings & Queens of the Underground producere Trevor Horn, aki korábban Paul McCartneyval és a Frankie Goes to Hollywooddal is dolgozott, zenészként pedig a Yes együttesben énekelt. Az albumot egy több mint negyven állomásos sikeres turné követte, és abban az évben dobta piacra önéletrajzi könyvét, a Dancing With Myselfet is.

Azt, hogy Billy kora ellenére még mindig otthonosan és ruganyosan mozog a színpadon, számos friss koncertfelvétele is bizonyítja. Aki belenéz ezekbe, máris hangolódni kezdhet az újabb budapesti koncertre.

Borítókép: Billy Idol hamburgi fellépésén 2014 június 18-án

AFP / Christian Charisius / dpa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!