Prince & Patron

2018.07.22. 17:48

Károly herceg kedvenceit állítják ki a Buckingham-palotában

Eddig nem látott családi fotók és festmények, valamint ritka és különleges műtárgyak és műalkotások is láthatók a Buckingham-palota hétvégén nyílt kiállításán, amelyet az idén hetvenéves trónörökös, Károly herceg tiszteletére és kurátorságával állítottak össze a szervezők.

Members of the Royal Family (L-R) Vice Admiral Timothy Laurence, Britain's Princess Anne, Princess Royal, Britain's Princess Beatrice of York, Britain's Prince Andrew, Duke of York, Britain's Camilla, Duchess of Cornwall, Britain's Queen Elizabeth II, Britain's Prince Charles, Prince of Wales, Britain's Meghan, Duchess of Sussex, Britain's Prince Harry, Duke of Sussex, Britain's Catherine, Duchess of Cambridge (with Princess Charlotte and Prince George) and Britain's Prince William, Duke of Cambridge, stand on the balcony of Buckingham Palace to watch a fly-past of aircraft by the Royal Air Force, in London on June 9, 2018. The ceremony of Trooping the Colour is believed to have first been performed during the reign of King Charles II. In 1748, it was decided that the parade would be used to mark the official birthday of the Sovereign. More than 600 guardsmen and cavalry make up the parade, a celebration of the Sovereign's official birthday, although the Queen's actual birthday is on 21 April. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS

Fotó: AFP

Az első számú londoni királyi rezidencia hagyományosan az uralkodó, II. Erzsébet nyári szabadsága idején, ezúttal szeptember 30-ig várja a látogatókat.

A Prince & Patron című tárlaton Károly walesi herceg kedvenc műalkotásai mellett a trónörökös által alapított és a védnöksége alatt működő három jótékonysági szervezet által támogatott ifjú művészek munkái közül is megtekinthető néhány.

A trónörökösnek szenvedélye a művészet – emlékeztetett közleményében a brit királyi ház művészeti és ingatlanvagyonát kezelő Royal Collection Trust. Arra, hogy mely műveket találja különösen inspirálónak Károly herceg, példa a kiállításon Johan Josef Zoffany frankfurti születésű klasszicista festő The Tribuna of Uffizi című alkotása, amely III. György király hitvese, Charlotte 1722-es megbízására készült. A képen a firenzei Uffizi képtárban őrzött leghíresebb, -értékesebb és -különlegesebb műveket megcsodáló utazók láthatók.

Az utazás és a történelem szintén Károly herceg érdeklődési körébe tartozik, ezt tükrözi a Buckingham-palota kiállításán Bonaparte Napóleon gyapjúból és selyemből készült, ezüst és aranyszálakkal átszőtt köpenye, amelyet rögtön az 1815-ös waterlooi csata után, a császár hintajából szereztek meg legyőzői. A burnuszt rendszerint a London közelében lévő windsori kastélyban őrzik.

Bútorok is láthatók a kiállításon, köztük egy pár igen különleges japán modell szekreter a korai 18. századból.

A kiállítás jóval személyesebb elemei közé tartozik többek közt egy fotó, amely Károlyt, elsőszülött fiát, Vilmos cambridge-i herceget és az ötödik születésnapját vasárnap ünneplő György herceget ábrázolja. Látható két portré is Vilmosról és öccséről, Harry hercegről, valamint egy olajvázlat a trónörökös hőn szeretett nagyanyjáról, II. Erzsébet édesanyjáról, a 101 éves korában, 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynőről. Feleségéről, Kamilla cornwalli hercegnőről is szerepel egy festmény a tárlaton, csakúgy mint egy fénykép Harry hercegről és nejéről, Meghan Markle-ról, aki a májusi házasságkötésük óta a Sussex hercegnője címet viseli.

Az első számú londoni királyi rezidencia évente csak két hónapra, nyáron nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. Ilyenkor tematikus kiállításokkal várják a vendégeket a palota látogatható termeiben.

A jegybevételekből származó összeget a Royal Collection Trust kapja, amely e jövedelmet teljes egészében jótékonysági célokra fordítja.

Borítókép: a hercegi család színe-java a Buckingham-palota balkonján

AFP PHOTO / Daniel Leal-Olivas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!