Szülés

2017.07.28. 07:27

Sokszorosára nőtt a császármetszések aránya

Egyre több császármetszést végeznek Magyarországon: a szülések közel 40 százalékánál alkalmazzák ezt a módszert, míg mintegy fél évszázada mindössze az öt százalékában éltek vele – írta a Magyar Idők pénteken.

Száz élveszülésre 2015-ben 38,7 császármetszés jutott; a magyarországi császármetszési arányok 8,5 százalékponttal haladják meg az EU-, és 7,3 százalékponttal az OECD-tagországok átlagát – idéz a lap az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) gondozásában megjelent, A magyar egészségügyi rendszer teljesítményértékelése című kiadvány adatait.

A műtétek aránya 12 százalékkal nőtt 2011 és 2015 között, és a hátrányos helyzetű településeken 9,5 százalékponttal kisebb arányban szülnek császármetszéssel a nők, így az ÁEEK szerint „feltételezhető, hogy a császármetszések előfordulását az anya gazdasági státusza és kifejezetten a császármetszés iránti kérelme is befolyásolhatja”.

Miközben e műtét leggyakoribb indikációja a fenyegető méhen belüli oxigénhiány, az elmúlt 40 évben a veleszületett agykárosodás előfordulása annak ellenére sem csökkent, hogy a császármetszések aránya a sokszorosára nőtt – emelik ki a kiadványban, amely szerint szakmailag a beavatkozást a szülések 15-25 százalékánál tartják indokolhatónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!