Havazás Erdélyben

2017.08.24. 14:41

Öt centi hó hullott a máramarosi Borsában

Havazott a Nagy-Pietroszon és környékén 23-ára virradóra, 3-5 centiméteres hótakaró alakult ki. Csütörtökön Zabarban megdőlt az országos hidegrekord, Csíkszeredában pedig fagyott.

Augusztus 23-án reggelre a máramarosi Borsa lakói havazásra ébredtek. Éjszaka öt centi hó hullott a Radnai-havasokban a Nagy-Pietrosz csúcson és környékén.

Éjjel kettőkor kezdődött a havazás a 2000 méternél magasabban fekvő hegyekben, ezeken a helyeken öt centiméter vastagságú hótakaró alakult ki – mondta Ion Sorin Timiş, Borsa város polgármestere a www.jurnaldinromania.ro oldalnak.

A városka lakói nagyon meglepődtek. „Amióta megszülettem ilyen nem történt, arra emlékszem, hogy szeptemberben havazott, de az, hogy augusztusban hó essen, olyat korábban nem tapasztaltam” – jelentette ki Maria Timiş, 65 éves borsai asszony.

A facebook-on többen is osztottak meg kommenteket a havazással kapcsolatban, Sorin Pop így fogalmazott: „Vége a nyárnak, Pietrosz apó hósapkát húzott”.

A nagy hőmérséklet ingadozás nem tesz jót a szervezetnek – jegyzi meg a lap. A napokban ezen a vidéken is folyamatosan 35 fok körüli hőmérséklet mértek. A forróság után jólesik ugyan a hűvösebb időjárás, de a 30 fokos különbség megterhelő. Főleg a gyermekeket és az időseket viseli meg. Augusztus 23-án Borsán 6 fokot mértek.

Csütörtökön megdőlt a napi hideg rekord Zabaron, és fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Csíkszeredában.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az Északi-középhegységben és az Alföld egyes tájain 5 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A leghidegebb Zabaron volt, itt hajnalban 2,6 fokot mértek, ezzel új országos minimum hőmérsékleti rekord született. Ez egy fokkal alacsonyabb a Borsodnádasdon mért 3,6 foknál, amit 1976-ban rögzítettek.

Csütörtök hajnalban Csíkszeredában is igen hűvös volt a reggel – közölte az Agerpres hírügynökség. Itt a hajnalban mínusz 0,3 fokot mértek. Nagyon hideg volt Székelyföld más településein is. Gyergyóalfaluban 0,6 fokkal haladta csak meg a fagypontot a hőmérséklet, Maroshévízen 2,1, Székelyudvarhelyen 5,6 fokot mértek.

Hargita megye legalacsonyabb augusztusi hőmérsékletét Csíkszeredában mérték 1980-ban. Ekkor mínusz 1,9 fokig hűlt a levegő a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!