Miénk a győzelem!

2017.08.25. 07:19

Tízről tizenhárom főre emeli afganisztáni katonai jelenlétét Új-Zéland a NATO kérésére

Új-Zéland pénteken bejelentette, hogy a NATO kérésére 30 százalékkal megemeli afganisztáni haderejének létszámát: 10-ről 13 főre.

A 4,4 millió lakosú ország katonái Afganisztánban nem harci feladatokat teljesítenek, hanem főleg oktatnak a kabuli katonatisztképző akadémián. Új-Zéland már 2001 óta képviselteti magát katonákkal Afganisztánban, és elkötelezte magát amellett, hogy jövő júniusig nem is vonja ki erőit.

A döntés összefügghet Donald Trump új afganisztáni stratégiájával, amelyet az amerikai elnök a hét elején ismertetett, és amelynek része az amerikai csapatlétszám növelése. Bár Trump nem fedte fel, hogy hány fővel egészíti ki a jelenleg több mint 8 ezer amerikai katonát Afganisztánban, egyes források 4 ezer főről számoltak be.

Az afgán kormány ellen harcoló tálibok Trump új stratégiájára válaszul azt mondták, hogy Afganisztán az Egyesült Államok „újabb temetőjévé” válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!