Nincs elévülés

2017.10.19. 11:12

Fidesz: szigorítás kell a gyermekek védelmében

Ha egy bíró valakit kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény miatt jogerősen elítél, mellékbüntetésként köteles lenne a foglalkozásától is eltiltani.

Selmeczi Gabriella, fideszes országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján azt is elmondta: ha a parlament elfogadja a változtatásokat, akkor az elítélt a büntetése letöltése utána sem mehet vissza soha olyan munkakörbe, amelyben kiskorú van rá bízva.

A kormánypárti politikus jelezte: ez a kérdés eddig a bíró szabad mérlegelési jogkörébe tartozott. Selmeczi Gabriella szerint ugyanis nincs garancia arra, hogy ha valaki, aki képes volt egy 18 év alatti fiatal vagy kisgyermek sérelmére szexuális bűncselekményt egyszer elkövetni, az még egyszer ne tenné meg.

Kiemelte: remélik, hogy a szigorítással ismét léphetnek egyet a gyermekek védelme érdekében. Szavai szerint a mostani módosítást úgy tűnik, hogy támogatja az ellenzék is, s az a társadalom egyetértésével is találkozik. Jelezte: a változások 2017. december 1-vel léphetnek hatályba.

A fideszes képviselő felidézte, hogy az új Btk., amelyet 2013-ban fogadtak el, már eddig is kiemelten kezelte a gyerekek védelmét. Kitért arra is, hogy 2014 decemberében lépett hatályba az a változás, miszerint a pedofil bűncselekmény elkövetése nem évül el.

Emellett a gyermekvédelmi jelzőrendszert is megerősítették, előírták az emberi erőforrások miniszterének, hogy szabályozza a tagok feladatát, kötelességét – jegyezte meg Selmeczi Gabriella.

Borítókép: Yupa Watchanakit / Shutterstock.com

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!