50 ember haláláért is felelnie kell

2017.10.26. 06:37

Korrupciós váddal őrizetbe vették Argentínában az előző elnök nagy hatalmú miniszterét

Azután tartóztatták le, hogy a parlament felfüggesztette képviselői mentelmi jogát – jelentették az argentin hírportálok és televíziók.

A 67 éves Julio De Vido 2003-tól 2015-ig szövetségi tervezésügyi miniszter volt a baloldali Cristina Fernandez de Kirchner, valamint Fernandez néhai férje és elődje, Nestor Kirchner elnöksége idején. A politikus, aki az állami energetikai fejlesztési projekteket tartotta kézben, a legfontosabb tisztségviselő, aki ellen a Fernandez-éra szereplői közül eddig vádat emeltek Argentínában.

A hatóságok egyebek közt azzal gyanúsítják, hogy eltérítette egy Santa Cruz tartománybeli szénbánya-újranyitási projekt állami támogatását, jelentős pénzeket sikkasztott el a cseppfolyósgáz-importból, s hogy mások mellett őt is felelősség terheli annak a több mint ötven embernek a haláláért, akik 2012-ben egy Buenos Aires-i pályaudvaron bekövetkezett vonatszerencsétlenségben vesztették életüket.

Fernandez a múlt vasárnapi félidős parlamenti választásokon a listás választási rendszernek köszönhetően bejutott az argentin szenátusba, de csak második helyen végzett a Buenos Aires tartományi megmérettetésben a Mauricio Macri jelenlegi elnök vezette Cambiemos (Változzunk meg) koalíció jelöltje, Esteban Bullrich mögött, ami meghiúsíthatja azt a tervét, hogy 2019-ben visszatérjen az elnöki posztra.

A szenátusi mandátum mindenesetre biztosítja számára a mentelmi jogot és a börtönbüntetés elkerülését a közvetlenül ellene emelt számos korrupciós vád ügyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!