segítség

2017.10.09. 15:40

Ónodi-Szűcs: egymilliárd forinttal több jut a háziorvosok támogatására

Ennyivel nőttek a praxisvásárlási és letelepedési támogatás összegei.

Egymilliárd forinttal növelték a háziorvosi praxisvásárlásra és letelepedésre fordítható támogatás keretét – jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Így összesen 2 milliárd 250 millió forint áll rendelkezésre erre a célra – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az államtitkár hozzátette: a keretösszeget azért emelték meg, hogy minden pályázó, aki megfelel a követelményeknek, megkaphassa a támogatást, és az idei évtől alapellátó fogorvosok is jelentkezhetnek a támogatásra. A jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy a pályázat elnyerése után legalább hat évig biztosítják az ellátást.

A letelepedési pályázatok esetében az elnyerhető támogatási összegek alakulása attól függ, hogy hány éve volt az adott praxis betöltetlen. Így 12 millió forint nyerhető el az egy éve, 14 millió a két éve, 16 millió a három éve üresen álló praxisok esetében. Így ha valaki egy öt éve betöltetlen háziorvosi praxisra jelentkezik, akkor az elnyert támogatási összeg 20 millió forint is lehet – emelte ki Ónodi-Szűcs Zoltán. Praxisvásárlási pályázat esetében az elnyerhető támogatási összeg maximum négymillió forint.

A pályázatokat október 15-ig lehet beadni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK).

Az államtitkár beszámolt arról, hogy eddig 117 pályázat érkezett, ezek közül 73-at bíráltak el nyertesnek. Praxisjog vásárlására a 54 pályázatból 35 nyert el támogatást, letelepedési támogatást a 37 pályázóból 21 kapott, míg a fogorvosi letelepedési lehetőségre 26-an pályáztak és 17-en nyertek. Eddig csaknem 626 millió forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak.

Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, a kormány elkötelezett az alapellátás megerősítése mellett, és emlékeztetett arra, hogy a jövő év februárjától újra 130 ezer forinttal fog emelkedni a praxisok havi finanszírozása. Az államtitkár megemlítette, arról még folyik a konzultáció a kamarával, hogy ezt a pénzt praxisjog, kártyapénz vagy területi szorzó alapján kapják meg az orvosok.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy jelenleg háromszáz körüli a tartósan betöltetlen praxisok száma az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!