Brüsszel helyett Visegrád

2017.10.10. 16:38

Szent László alakja irányt mutat Európának

Szent László király alakja azért fontos jelenleg is, mert irányt jelöl az „identitásválságban szenvedő” Európában – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Varsóban.

A Miniszterelnökség keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a helyettes államtitkár a Szent László nyomában címmel megrendezett nemzetközi tudományos konferencián szólalt fel a nap folyamán Varsóban, a Wyszynski bíboros-egyetemen.

Szilágyi Péter a tájékoztatás szerint kiemelte:

Szent László alakja szemben áll „a mai dekadens, önmaga kultúráját semmibe vevő, múltjával és jövőjével nem foglalkozó liberális nyugat-európai mentalitással”.

Úgy fogalmazott: „nagy királyunk öröksége a bátor cselekvőerő és a keresztényi szeretet értékvilága.

Az önfeladással szemben az önvédelem. A parttalan multikulturalizmussal szemben a nemzeti büszkeség. Felelőtlenség helyett felelősségvállalás. Brüsszel helyett Visegrád”.

Hangsúlyozta továbbá: a közép-európaiakon és a visegrádiakon is múlik, mi lesz a kontinens jövője. Hozzátette: „rajtunk áll, hagyjuk-e évszázados küzdelmekkel megszerzett szabadságunkat aláásni. Szent László szilárd identitása, élete, munkássága ebben mutat számunkra irányt”.

A helyettes államtitkár felidézte: Magyarország egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő királya, Szent László 1040 körül Lengyelországban született.

Elmondta: Magyarországon 2017-ben azzal a céllal hirdették meg a Szent László-évet, hogy a lovagkirály életműve és szellemi hagyatéka által még erősebbé tegyék a közép-európai összefogást. Örömét fejezte ki, hogy több lengyelországi helyszínen is voltak a Szent László-évhez kötődő programok – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

Borítókép: Szent László lovas szobrának fél méteres agyag makettjének részlete Nagyváradon 2017. június 1-én. Évekig tartó rákészülés után maketteket készített a Szent László lovas szobrához Deák Árpád nagyváradi szobrászművész.

MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!