tragédia

2017.11.04. 13:07

Kiemelték a Jeges-tengerbe zuhant orosz helikopter roncsait

Norvég mentőalakulatok kiemelték a Spitzbergák (Svalbard-szigetek) közelében szerencsétlenül járt orosz Mi-8-as helikopter maradványait – közölte szombaton a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel a mentőakcióban részt vevő orosz csapat vezetője, Jevgenyij Szaidov.

„Szombatra virradóra befejeződtek az orosz helikopter törzsének kiemelési munkálatai. A helikopter belsejében nem találták meg az utasok és a személyzet tagjainak maradványait” – mondta el Szaidov, hozzátéve, hogy a helikopter törzsét és farokrészét egy hajó fedélzetére emelték. Elmondta még, hogy a kutatási munkálatok tovább folytatódnak, és ki is szélesítik azok övezetét. Felszínre került a helikopter feketedoboza is, amelyet Moszkvába küldenek vizsgálatra.

A Konversz Avia légitársaság Mi-8-as helikoptere, amelynek fedélzetén öttagú személyzet és az orosz arktiszi és antarktiszi tudományos kutatóintézet három munkatársa tartózkodott, október 26-án zuhant a tengerbe, amikor a Spitzbergákon található Pyramidenből (oroszul: Piramida), az egykori orosz szénbányász településről tartott Barentsburgba. A hatóságok szerint a katasztrófát a rossz időjárás vagy a pilóta hibája okozhatta.

Október 29-én a helikopter felkutatását célzó norvég munkálatokba bekapcsolódott az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának 40 munkatársa is. Aznap jelentették be, hogy a szárazföldtől mintegy 2 kilométerre, 209 méter mélyen megtalálták a tengerben a helikopter roncsait. Október 30-án a szerencsétlenség helyszínétől 130 méterre rábukkantak az egyik áldozat holttestére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!