Német ajkú kisebbség

2017.12.18. 12:49

Osztrák állampolgárságot kaphatnak a dél-tiroliak

Ausztria állampolgárságot adna az olaszországi Alto-Adige tartomány több százezer főnyi német ajkú lakosságának. Az olasz politika fenntartással fogadta az új bécsi kormány bejelentését, jóllehet Olaszországban engedélyezett a kettős állampolgárság.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) új koalíciós kormányának tervei szerint az észak-olaszországi Alto-Adige (az egykori Dél-Tirol, amelyet az első világháború után csatoltak Ausztriától Olaszországhoz) német ajkú lakosai osztrák állampolgárságot, így útlevelet is kaphatnának. A dél-tiroli német anyanyelvű közösségről van szó, amely elsősorban a közigazgatásilag önálló státuszú Bolzano (Bozen) térségében él. Itt a több mint félmilliós lakosságnak mintegy 70 százaléka német ajkúnak vallja magát. Az osztrák állampolgárságban a rétoromán nyelv egyik dialektusát beszélő ladinok is részesülhetnének.

Ausztriában jelenleg gyakorlatilag nem engedélyezett a kettős állampolgárság, Olaszországban igen, ennek ellenére az olasz politika fenntartással fogadta az új bécsi kormány bejelentését.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szintén bírálta a tervet, szerinte a dél-tiroliak osztrák állampolgársága nem az enyhülést szolgálná. „Európának sok hibája van, de a nacionalizmusok kora lezárult” – mondta Antonio Tajani.

Az Il Messaggero című római napilap szerint Ausztria bejelentése „anakronisztikus, jogilag nem megalapozott, és politikai revansnak számít a szabad és határok nélküli Európában”. Az újság hangsúlyozta, hogy a kétnyelvű Alto-Adige lakosai már száz éve olasz állampolgárok.

Benedetto Dalla Vedova olasz külügyi államtitkár szerint az „etnikai alapú állampolgárság” súlyos következményekhez vezethet a szélesebb, balkáni térségben, területi követeléseket éleszthet fel, és aláaknázhatja az együttélést a multikulturális országokban. A baloldali Massimo D'Alema volt olasz kormányfő kijelentette, hogy Rómának határozottan kell fellépnie minden olaszellenes megnyilvánulással szemben.

Mario Giro külügyminiszter-helyettes emlékeztetett arra, hogy a dél-tiroliak osztrák állampolgárságát már Jörg Haider, az FPÖ néhai vezetője is felvetette, eredmény nélkül. Giro hozzátette, Róma továbbra is baráti párbeszédre törekszik Béccsel, abban a reményben, hogy az osztrák politika „nem válik európai modellé”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!