levélbotrány

2018.03.21. 19:03

Lemondott a Vatikán kommunikációs titkárságának prefektusa

Bírálatok szerint Dario Edoardo Vigano félrevezette a nyilvánosságot XVI. Benedek nyugalmazott pápa levelével kapcsolatban.

Ferenc pápa elfogadta Vigano döntését.

A Reuters brit hírügynökség meg nem nevezett vatikáni forrásra hivatkozva ugyanakkor azt közölte, hogy Dario Edoardo Vigano nem önszántából mondott le, hanem azért, mert azt tanácsolták neki, hogy „ajánlja fel” lemondását. Az új prefektus kinevezéséig a kommunikációs titkárságot a szervezet titkára, Lucio Adrián Ruiz argentin pap vezeti.

Az úgynevezett levélbotrány amiatt tört ki, hogy Vigano felolvasott XVI. Benedek nyugalmazott pápa eredetileg bizalmasnak szánt leveléből egy könyvbemutatón, amelyet egy Ferenc pápa teológiai nézeteiről szóló kötetsorozatról tartottak. A Vatikán a pápa megválasztása ötödik évfordulója alkalmából könyvsorozatot adott ki tizenegy nemzetközi teológus közreműködésével.

A Reuters hírügynökségnek bizalmasan nyilatkozó több vatikáni illetékes is bírálta Viganót amiatt, mert szerintük visszaélt XVI. Benedek bizalmával azáltal, hogy a kötetek népszerűsítésére felolvasott a magánlevélből, de csak bizonyos részeit ismertette.

A prelátus fotót is közzétett a levélről, de a felvételen csak a dokumentum első oldala volt látható, az alsó sorokat pedig elhomályosították, a második oldal nagy részét pedig a kötetekkel fedték el. Bírálatok szerint ez a nyugalmazott pápa gondolatainak cenzúrázását és a sajtónyilvánosság manipulálását jelenti.

A kommunikációs titkárság azzal védekezett, hogy „a döntést a diszkréció, és nem a cenzúra indokolta”. Felmondólevelében azonban Vigano elismerte, hogy bár nem állt szándékában, viselkedésével destabilizálta a kommunikációs reformokat. Az olasz prelátus 2015 óta volt az akkor frissen és a kommunikáció reformjának céljával felállított titkárság prefektusa.

Sok katolikus még mindig konzervativizmus bástyájaként tekint XVI. Benedekre, miközben határozottan bírálja Ferenc pápát, aki szerintük túlzottan megengedő az elvált katolikusok és a homoszexuálisok ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!