Hidegháborús csatakiáltás?

2018.03.02. 07:08

Putyin szerint kidobott pénz az amerikai rakétavédelmi rendszer

Az orosz elnök szerint sikeres volt a kísérlet minden egyes új orosz hadászati fegyverrel, amelyek olyan hatékonyak, hogy "kidobott pénznek" mondható az, amit az amerikai adófizetők zsebéből fordítottak a rakétavédelmi fegyverek fejlesztésére.

Russian President Vladimir Putin addresses the Federal Assembly at Moscow's Manezh exhibition centre on March 01, 2018. / AFP PHOTO / Yuri KADOBNOV

Vlagyimir Putyin az NBC-nek adott interjúban beszélt erről azután, hogy csütörtöki évértékelő beszédében újfajta fegyverek kifejlesztését jelentette be, válaszul arra, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan kilépett a rakétavédelmi rendszerekről szóló, 1972-es ABM-szerződésből. Putyin a többi között a radarok számára láthatatlan atommeghajtású manőverező robotrepülőgép, nagy hatótávolságú, Kinzsal (Tőr) nevű hiperszonikus rakéta, továbbá egy új, Szarmat típusú nehéz interkontinentális ballisztikus (ICBM) rakéta, illetve atomtöltettel is felszerelhető nagy hatótávolságú mélyvízi drón kifejlesztéséről beszélt.

Az NBC felhívja a figyelmet arra, hogy szakértők szkeptikusan fogadták Putyin bejelentését, mert beszéde közben nem mutatták be valós tesztet ICBM-fegyverrel. Putyin kitérő választ adott arra a konkrét kérdésre, hogy Oroszország sikeres kísérletet hajtott-e végre atomhajtású ballisztikus interkontinentális rakétával?

„Minden egyes fegyverrendszer, amelyről beszéltem, könnyen kitér a rakétavédelmi rendszerek elől, és elkerüli őket”

- mondta Putyin. Hozzátette, hogy egyesek közülük még „finomhangolásra és kidolgozásra” várnak, mások pedig már a hadsereg rendelkezésére állnak, és készek a bevetésre.

„A kísérletek mindegyike sikeres volt, csak ezek a fegyverrendszerek a készültség bizonyos szakaszában vannak. Egy közülük már hadrendbe van állítva, a hadsereg rendelkezésére áll”

- mondta Putyin az interjúban, amelyből az NBC csütörtökön egyelőre csak részleteket közölt.

Az NBC újságírója azt firtatta, hogy a parlament két háza és az orosz politikai élet meghatározó személyiségei előtt elmondott évértékelő beszéde tekinthető-e hidegháborús csatakiáltásnak, illetve fegyverkezési verseny folyik-e az Egyesült Államok és Oroszország között.

„Az én meglátásom szerint azok, akik a hidegháború kezdetéről beszélnek, valójában nem elemzők, ők propagandával foglalkoznak. Amennyiben ön fegyverkezési versenyről kérdez, hát az pont akkor vette kezdetét, amikor az Egyesült Államok kilépett az ABM-szerződésből”

- mondta Putyin. Az orosz elnök rámutatott arra, hogy együttműködést ajánlott az Egyesült Államoknak rakétavédelmi rendszerek közös fejlesztéséről, de ezt elutasították, ezért Oroszország legjobb érdekeit szolgálva kellett cselekednie.

„A nagyhatalmaknak – ahelyett, hogy fenyegetéseket kreálnak egymásnak -, közös erőfeszítéseket kell tenniük a terrorizmussal szembeni védelemre”

- mondta Putyin.

Dana White, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint a Pentagont nem érte meglepetésként Putyin bejelentése. White rámutatott, hogy Moszkva régóta fejleszti ezeket a fegyvereket, így az Egyesült Államok már számolt velük. „Biztosítjuk az amerikai népet, hogy teljesen felkészültünk” – tette hozzá a szóvivő.

Az amerikai külügyi tárca ugyanakkor azzal vádolta meg az orosz vezetést, hogy olyan atomfegyverek fejlesztésébe kezdett, amelyekkel megsérti a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről (INF) megkötött szerződés rendelkezéseit.

Borítóképünkön Vlagyimir Putyint az évértékelőjét mondja.

Forrás: Yuri Kadobnov / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!