spekulánsok

2018.03.29. 13:48

Vizsgálatot indított a földalapkezelő Hadházy Ákos szüleinek földvásárlási ügyében

Amennyiben a vizsgálat eredménye indokolja, úgy megteszik a szükséges feljelentéseket - mondta Kéri Endre elnök-helyettes.

Hadházy Ákos édesanyjáról is kiderült, strómanként komoly szerepe volt a Földet a gazdáknak! program földárverésein – írta szerdai számában a borsonline.hu. Dokumentumok bizonyítják, hogy az LMP társelnökének az édesanyja egy földvásárlásban üzletelő strómanhálózat tagja volt, így segítette kijátszani a földvásárlási törvényeket. Az asszony több százmilliós liciteken vett részt, melyek előlegét minden esetben olyan számláról utalta át, amit strómanok használtak.

Az ügyben a Bors a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez fordult. Kéri Endre elnök-helyettes a lapnak elmondta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) az elmúlt napokban megjelent sajtóhírek kapcsán az ügyben vizsgálatot indított. Amennyiben a vizsgálat eredménye indokolja, úgy megteszik a szükséges feljelentéseket, és a megfelelő hatóságokhoz fordulnak, bármely visszaélés, jogellenes cselekmény alapos gyanúja esetén.

Vizsgálatunk keretében valamennyi olyan számlát és utalási adatot megvizsgálunk, amelyekről Hadházy Ákos képviselő úr édesanyja érdekében történhetett az NFA irányában tranzakció. Szükség esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé is bejelentéssel fogunk élni, ha pénzügyi visszaélés gyanúja merülne fel az ügyben. Az NFA egyik kiemelt feladata az állami földekkel való spekuláció megakadályozása, ebben az ügyben is ennek megfelelően, a legszigorúbb vizsgálatot lefolytatva járunk el. Egyetlen négyzetméter állami föld sem kerülhet spekulánsok kezére, nem lehet kijátszani a földforgalmi szabályokat. A lehetséges jogkövetkezmények kapcsán pedig tájékoztatjuk, hogy amennyiben a csalárd eljárás ténye bizonyítást nyer, úgy – az egyéb hatóságok által alkalmazható szankciók mellett – a jövőben az érintett személy nem köthet semmilyen szerződést állami földek hasznosítására, valamint, ha bebizonyosodik, hogy ugyanazon számlaszámról több úgynevezett „stróman” nevében is kerültek árverési előlegek az NFA számláira, úgy ezekre a személyekre is hasonló szankciók várnak. Az NFA megvédi az állami földeket a spekulánsoktól, és minden hasonló esetben a legszigorúbb szankciókat fogja alkalmazni – tette hozzá Kéri Endre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!