Országlás

2018.05.07. 15:56

Áder János felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására

Az új kormány legfontosabb feladata Magyarország biztonságának és keresztény kultúrájának a megőrzése lesz – mondta Orbán Viktor.

Áder János köztársasági elnök hétfőn a Sándor-palotában felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktor kormányfőt, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét, aki a felkérést elfogadta – írja az MTI. Orbán Viktor a közösségi oldalára töltötte fel azt a videót, melyben elmondja: a kormány legfontosabb feladata az ország biztonságának megőrzése lesz. Kiemelte, hogy a kétharmad felelősségével az ország három harmadát kívánják szolgálni.

[embed] target=”_blank„ [/embed]

A találkozó után tett sajtónyilatkozatában Áder János emlékeztetett, hogy az április 8-i országgyűlési választást a Fidesz-KDNP nyerte meg, az pedig a szavazás másnapjától mindenkinek világos és egyértelmű, hogy kinek lesz elegendő támogatása az új kormány megalakításához. Ezért már az Országgyűlés alakuló ülésének összehívásával egyidejűleg felkérte Orbán Viktort a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére.

A jogerős választási végeredmény megegyezik az április 8-án megismert eredménnyel – közölte az államfő -, ezért az alkotmány vonatkozó rendelkezései szerint felkérte Orbán Viktort az új kormány megalakítására, amit a miniszterelnök elfogadott. Az elnök a felkérést az Országgyűlés keddi alakuló ülésén tolmácsolja az új parlamentnek, javasolva, hogy a Ház válassza ismét kormányfővé Orbán Viktort.

A miniszterelnök, a Fidesz elnöke – aki negyedik alkalommal kapott felkérést kormányalakításra – úgy fogalmazott: ígéretet tett az államfőnek arra, hogy odaadással és hűséggel fogja szolgálni Magyarországot.

Az új kormány legfontosabb feladatául Magyarország biztonságának és keresztény kultúrájának megőrzését jelölte meg Orbán Viktor, aki megígérte: minden eszközzel érvényt fog szerezni a magyarok április 8-án kinyilvánított akaratának.

Tájékoztatta továbbá a köztársasági elnököt az ország gazdasági, biztonsági és külpolitikai helyzetéről, majd a kormányalakítás állásáról, amelyről a megbeszélést a sajtótájékoztató után is folytatják.

Orbán Viktor elmondta, 14 tagú kormány felállítására készül, közülük heten a politikán belülről, heten pedig azon kívülről érkeznek.

Borítókép forrása: Orbán Viktor " target="_blank" ">videója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!