új országgyűlés

2018.05.03. 15:54

Kocsis Máté: céljaink az új ciklusban is változatlanok

A keresztény kultúra megőrzése, a külső határok védelme, a teljes foglalkoztatottság és a családok támogatása mellett kötelezte el magát ismét a Fidesz frakciója - mondta Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt megválasztott frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budapest, 2018. május 3. Kocsis Máté, a Fidesz újonnan megválasztott frakcióvezetője (b) sajtótájékoztatón beszél, mellette Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető leendő miniszter, eddigi frakcióvezető a Fidesz-frakció zárt alakuló ülése után a Képviselői Irodaházban 2018. május 3-án. Kocsis Mátét egyhangú döntéssel választották a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjévé az alakuló ülésen. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A politikus egyúttal bejelentette: kérik a „Stop Soros” törvénycsomag parlamenti tárgyalásának folytatását és a migrációellenes alkotmánymódosítás újbóli Országgyűlés elé terjesztését.

Kocsis Máté frakcióvezetővé választását a posztról leköszönt Gulyás Gergely – a Miniszterelnökséget vezető leendő miniszter – jelentette be a Fidesz-frakció alakuló ülése után. Jelezte, a nagyobbik kormánypárt képviselői egyhangú döntést hoztak.

Kövér László marad a házelnök

Gulyás Gergely közölte: az Országgyűlés elnökének továbbra is Kövér Lászlót, alelnökének Lezsák Sándort és Jakab Istvánt jelöli a Fidesz-frakció – a KDNP jelöltje Latorcai János -, míg a törvényalkotási bizottság elnökének – aki egyben parlamenti alelnök is – Hende Csabát. Jegyzőnek Gelencsér Attilát, Szűcs Lajost, Tiba Istvánt és Bodó Sándort delegálja a Fidesz.

A tisztségviselők megválasztásáról a tervek szerint az Országgyűlés jövő keddi alakuló ülésén döntenek.

Kocsis Máté arról számolt be, hogy a Fidesz frakcióvezető-helyettesének Selmeczi Gabriellát, Balla Györgyöt, Halász Jánost, Kubatov Gábort, Zsigó Róbertet, Bánki Eriket, Németh Zsoltot, Hende Csabát és Bóna Zoltánt választották.

Ők vezetik majd a bizottságokat

Döntöttek a bizottsági elnöki posztok kormánypárti jelöltjeiről is. A külügyi bizottság élére Németh Zsoltot, a gazdasági bizottság elnökének Bánki Eriket, az igazságügyi bizottság elnökének a KDNP-s Vejkey Imrét, a honvédelmi és rendészeti bizottság vezetőjének Kósa Lajost, a nemzeti összetartozás bizottság elnöki posztjára Pánczél Károlyt, a kulturális bizottság élére Pósán Lászlót, az európai ügyek bizottsága elnökének Hörcsik Richárdot jelölik, a mezőgazdasági bizottságot pedig Font Sándor vezetheti – tájékoztatott.

Kocsis Máté kérdésre arról is beszámolt, hogy a VIII. kerületi időközi polgármester-választáson – amelyet képviselővé választása miatt kell tartani – Sára Botond alpolgármestert indítják a kormánypártok.

Költségvetés: még a nyári szünet előtt

A migrációellenes alkotmánymódosítási javaslatról szólva Kocsis Máté úgy fogalmazott: arról az előterjesztésről van szó, amelyet 2016-ban a Jobbik „köpönyegforgató politikája” miatt nem fogadott el az Országgyűlés.

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik a parlament alakuló ülésének napján kordonbontást tervez a Kossuth Lajos téren, Gulyás Gergely azt válaszolta: jó lenne, ha ennyi idő után a Jobbik beismerné a választási vereséget, és ennek megfelelően dolgozna. A Fidesz 2007-es kordonbontására utalva jelezte: akkor már hónapok óta le volt zárva a Kossuth tér, „most pedig arról van szó, hogy az alakuló ülés rendjét senki ne zavarhassa meg”.

Gulyás Gergely kérdésre arról is beszélt, céljuk, hogy az Országgyűlés úgy menjen el nyári szünetre – ami akár július végén is lehet -, hogy a jövő évi költségvetést elfogadták.

Borítókép: (b-j) Kocsis Máté, a Fidesz leendő és Gulyás Gergely, a párt leköszönő frakcióvezetője

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!