kiszolgáltatva

2018.05.30. 18:00

Nyolcvan migránst mentettek ki egy nigeri sivatagból

A Földközi-tengeren keresztül Európába igyekvők körében egyre népszerűbb Algéria azóta, hogy nehezebbé vált az áthaladás Líbián keresztül.

Egy nigeri sivatagban három napja veszteglő 80 fekete-afrikai migránst mentett ki közös műveletében a nigeri polgári védelem és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM).

A csoport három napja vándorolt a sivatagban, a közép-nigeri Agadez városától 380 kilométerre északra, közülük ketten életüket vesztették – részletezte Twitter-bejegyzésében az IOM.

Az IOM múlt szombati jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt két évben legalább 8000 embert mentettek ki nigeri sivatagokból.

Agadez városából csaknem naponta indulnak útnak konvojok valamelyik fekete-afrikai országból érkezett utasokkal Algéria vagy Líbia irányába, bár az utóbbi úti célt egyre kevesebben választják. A migránsokat szállító teherautók vagy autóbuszok gyakorta lerobbannak a sivatagban, utasai így sokszor gyalog kénytelenek útjukat folytatni.

Az IOM szerint a Földközi-tengeren keresztül Európába igyekvők körében egyre népszerűbb Algéria azóta, hogy nehezebbé vált az áthaladás Líbián keresztül. A kormányközi szervezet egyúttal megjegyzi, hogy 2017 vége óta több ezer migránst küldtek vissza Algériából a vele délen határos Nigerbe.

A Reuters brit hírügynökség csütörtökön segélyszervezetekre hivatkozva arról számolt be: egyre gyakoribb, hogy Algériában – Líbiához hasonlóan – bántalmazzák az afrikai migránsokat, egyes beszámolók szerint vannak, akiket eladnak munkaerőnek, míg mások a rabszolgaság csapdájába esnek. Az IOM 2018-ban három jelentést kapott olyan migránsok hozzátartozóitól, akiket – állításuk szerint – fogva tartanak vagy kényszermunkára köteleznek.

Egyes szakértők kétségbe vonják azonban, hogy ez széles körben elterjedt lehet, arra hivatkozva, hogy Líbiával szemben Algériának működőképes igazságszolgáltatása és erős rendőri ereje van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!