káosz

2018.07.31. 21:57

Nagy áramkimaradás bénította meg Caracast

A venezuelai főváros áramellátásának 80 százaláka összeomlott, de a szomszédos Miranda és Vargas államokat is érintette az áramkimaradás.

Nagy áramkimaradás bénította meg kedden Caracast, miután üzemzavar lépett fel egy venezuelai erőműben – közölte Luis Motta venezuelai energiaügyi miniszter.

A venezuelai főváros áramellátásának 80 százaláka összeomlott, de a szomszédos Miranda és Vargas államokat is érintette az áramkimaradás.

Caracasban részben leállt a naponta kétmillió ingázó által használt metróhálózat. A helyi sajtó szerint számos venezuealai gyalogosan kényszerült munkába indulni. Az üzemeltető vállalat szerint az öt metróvonal közül legalább kettőn nem szállítanak utasokat. A forgalmi lámpák sem működnek káoszt idézve elő az utakon.

Az üzemzavar a heves esőzések sújtotta Miranda állam egyik erőművében lépett fel – írta Motta Twitter-üzenetében. Hozzáfűzte: időközben sikerült helyreállítani az áramellátás 90 százalékát.

Egy másik rövidebb üzemzavar hétfőn este félbeszakította a Nicolás Maduro elnök vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) konferenciáját is. A kormánypárt alelnöke élőben közvetített beszédében éppen sürgette a párttagokat, hogy válasszák újra Madurót a PSUV élére, amikor megszakadt az adás. A venezuelai államfő szabotázsnak nevezte a történteket.

A venezuelai gazdaság az ország legfőbb bevételét jelentő kőolaj árának zuhanásával egy időben mélyrepülésbe kezdett. Az 1999 óta szocialisták által kormányzott dél-amerikai állam masszív gazdasági recessziótól és hiperinflációtól szenved, az alapvető fogyasztási cikkek hiánya mellett gyakoriak az áramkimaradások is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!