Jemeni polgárháború

2018.08.01. 12:43

A lázadók felfüggesztik tengeri műveleteiket

Az olajban gazdag, mégis a közel-keleti térség legszegényebb országának számító Jemen a Vörös-tengernek azon a partszakaszán fekszik, ahol a világ egyik legfontosabb olajszállítási útvonala van.

A jemeni kormányellenes húszi lázadók szerdán bejelentették, hogy meghatározott időre – egyelőre két hétre – felfüggesztik tengeri műveleteiket. Védelmi miniszterük elmondta: szándékaik szerint az egyoldalú tűzszünet ideje akár minden fronton meghosszabbítható, ha a kezdeményezésnek megfelelő fogadtatása lesz, és a Szaúd-Arábia vezette koalíció is kölcsönösen bevezet hasonló intézkedéseket.

A lázadók ellenőrzése alatt álló SABA hírügynökség jelentése szerint a felkelők a támadások ideiglenes beszüntetésével Martin Griffith ENSZ-küldött közvetítői erőfeszítéseit akarják támogatni a béke megteremtése érdekében. A jemeni kormányt támogató arab koalíció egyelőre nem reagált a lázadók bejelentésére.

Múlt csütörtökön Szaúd-Arábia közölte: ideiglenesen szünetelteti az olajszállítást a vörös-tengeri Báb el-Mandib-szoroson keresztül, miután előző nap két olajszállító tankhajóját megtámadták a jemeni síita lázadók.

A húszik nem először támadtak meg olajszállítókat a Vörös-tengeren, korábbi beszámolók szerint robbanószerrel megrakott motorcsónakokkal próbálnak kárt tenni a hajókban, de volt arra is példa, hogy rakétával lőtték a jemeni polgárháborúba szintúgy beavatkozó Egyesült Arab Emírségek hadihajóit.

Az olajban gazdag, mégis a közel-keleti térség legszegényebb országának számító Jemen a Vörös-tengernek azon a partszakaszán fekszik, ahol a világ egyik legfontosabb olajszállítási útvonala van. Jemen partjai mentén tankhajók százai haladnak el, hogy kőolajat szállítsanak Európába a Szuezi-csatornán keresztül.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. 2015 márciusában hadba lépett ellenük a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ szerint a jemeni konfliktus „a világ legszörnyűbb humanitárius katasztrófáját” idézte elő: az országban több millió embert fenyeget az éhezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!