Kárpát Jogi Network

2018.08.22. 12:41

Globális együttműködésbe kezdenek a magyar nyelven is dolgozó jogászok

A Kolozsvári Magyar Napokon programot hirdető szervezők abban bíznak, hogy a magyar jogászok közötti együttműködés hozzájárulhat a nemzeti identitás megtartásához is.

Nem véletlen, hogy éppen a határon túli magyarság egyik kiemelt fontosságú kulturális és közéleti eseményén, a Kolozsvári Magyar Napokon mutatják be a szervezők a Kárpát Jogi Network elnevezésű kezdeményezést. A bemutatkozó rendezvényt, amelynek fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke, az Erdélyi Múzeum Egyesület dísztermében tartják pénteken.

A szervezők az esemény meghívójában kiemelik:

a Kárpát Jogi Network a magyar nemzetiségű és magyar nyelven is dolgozó jogászok globális együttműködése kíván lenni, annak érdekében, hogy az azonos nyelv, azonos kultúra és azonos életérzés természetes alapja legyen egy olyan kapcsolati hálónak, amelyben az ugyanazon szakmát űző szakemberek tapasztalataikat, szakértelmüket megoszthatják egymás között,

segíthetik egymást konkrét ügyekben, vagy kialakíthatnak közös jogi álláspontot olyan kérdésekben, amelyben mindannyian vagy többen érintettek vagyunk.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a magyar jogászok között a határokon átnyúló együttműködés hozzájárulhat ahhoz is, hogy olyan magyar jogi kultúra alakuljon ki, amely a társadalom minden rétegét átfogva segítheti a magyarság megerősödését és a nemzeti identitás megtartását.

Ennek a célkitűzésnek a jegyében alkották meg szlogenjüket is, mely így szól:

„Közös nyelv, közös szakma, közvetlen kapcsolat!”

A pénteki rendezvény Mayer Erika, a Kárpát-medencei Magyar Jogász Szövetség elnöke előadásával indul, hogy a résztvevők rögtön részletesen képet alkothassanak a Kárpát Jogi Network program működéséről. A megnyitó előadást kerekasztal-beszélgetés követi, melynek tervezett résztvevői: Somai László (Kolozsvár, Erdélyi Magyar Jogászok Társasága (EMJT), Kis Júlia ( Kolozsvár, Jogainkért Egyesület), Nyilas Mihály (Vajdasági Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság Titkára, Vajdasági Magyar Jogász Egylet elnöke), Karlo De Negri (Szabadka, Vajdasági Magyar Jogász Egylet), Mierka Szilvia (Pozsony, ügyvéd), Danyi Richárd (Budapest, ügyvédjelölt).

A rendezvény második részében a jogászok kilépnek a szakmai komfortzónájukból, s

a Kolozsvári Magyar Napok Mátyás király személyének szentelt programjai közé felsorakozva Mátyás királynak a közösségi médiában való jelenlétét feltételező játékba kezdenek, hogy ezzel a meglepő és izgalmas fikcióval foglalkozzanak a közösségi média, elsődlegesen a Facebook által napjainkban generált jogi kérdésekkel,

így a véleménynyilvánítás szabadságának érvényesülésével, a személyiségi jog témájával, az álprofilok körül kialakuló gyanús ügyekkel, valamint a szerzői jog előtt álló kihívásokkal.

A rendezvény szervezői: a Kárpát-medencei Magyar Jogász Szövetség, az Erdélyi Magyar Jogászok Társasága (EMJT), valamint az Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!